Nem kapnak tankönyvet a tankönyvszállítóknak tartozó önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Százmillió forinttal tartoznak az önkormányzatok a tankönyvszállítóknak az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek tavalyi tanévre leszállított tankönyvei után. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete azt javasolja tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki.
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy minden iskolához eljutnak majd szeptemberig a tankönyvek, ha fenntartóik tartoznak az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekeknek leszállított tavalyi tankönyvek árával. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) azt ajánlja a tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. A szervezet közgyűlése szerint előbb az érintett önkormányzatoknak rendezniük kellene a múlt évi számlát, továbbá előleget is kellene fizetniük. Szarvas-Ballér Judit, a TVOT elnöke azt közölte: három héttel a tanévkezdés előtt még mindig mintegy 100 millió forintos az önkormányzatok tavalyról megmaradt tartozása. Hozzátette: a múlt évi tartozás csaknem felét Pest megye teszi ki.

A tankönyvesek szerint a végtelenségig nem tologatható a tartozás megfizetése, ezért szánták el magukat a kemény lépésre. Az önkormányzatok a tavalyi iskolaév előtt megkapták az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekek után a normatív támogatást, de azóta sem fizettek a könyvekért. Az önkormányzatok elismerik a tartozásukat, és azt is, hogy másra, például fűtésre, vagy étkeztetésre költik a pénzt.

A tankönyvcsomagok átlagára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai szerint az általános iskolák első hat évfolyamában hétezer forint körül van, a hetedik és a nyolcadik évfolyamban azonban már meghaladja a tízezer forint.