Bíróság semmisítette meg a fideszes esztergomi képviselők döntéseit

Esztergom, Fidesz-belviszály, Tétényi Éva, zarándoklat Budapestre, 2011.04.09.
Vágólapra másolva!
Tétényi Éva független polgármester szerint az esztergomi képviselő-testület újratárgyalhatja a helyi tömegközlekedésre vonatkozó pályázatot, miután a bíróság megsemmisítette a fideszes képviselőknek a polgármester és az ellenzéki képviselők nélkül megtartott ülésen hozott döntéseit. A helyi Fidesz-frakció szerint Tétényi Éva az elmúlt hónapokban folyamatos törvénysértéseivel számtalan kárt okozott Esztergomnak.
Vágólapra másolva!

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerős ítéletével megsemmisítette azokat a döntéseket, amelyeket a helyi Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzéki képviselők nélkül megtartott ülésen hozott. A bíróság a megyei kormányhivatalnak adott igazat, amely azzal érvelt, hogy a Fidesz-frakció alkotmánysértő eljárással hozott döntéseinek nincsen sem alkotmányos, sem demokratikus legitimitásuk - mondta Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere.

A város vezetője úgy véli, a helyi tömegközlekedésre vonatkozó pályázat kiírásáról szóló határozat megsemmisítésével lehetőség nyílt arra, hogy a képviselő-testület újra tárgyalhasson erről a kérdésről, és Esztergomban iskolakezdésre helyreállhasson a helyi járatos buszközlekedés. A bíróság hatályon kívül helyezte az önkormányzati képviselők internet- és mobiltelefon-használat költségtérítéséről szóló határozatot is, amelyet a Fidesz-frakció terjesztett elő, továbbá megsemmisítette a testület által kötött ügyvédi megbízási szerződéseket és az azok kifizetéséről szóló határozatot.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter levélben tájékoztatta Tétényi Évát, hogy nem tartja indokoltnak kormánybiztos kinevezését Esztergomba, miután a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetőjével állandó kapcsolatban van, és folyamatosan figyelemmel kíséri az esztergomi eseményeket.

A helyi Fidesz-frakció szerint Tétényi Éva az elmúlt hónapokban folyamatos törvénysértéseivel számtalan kárt okozott Esztergomnak, többek között az Aquasziget üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázatot a testületi ülések hiánya miatt nem tudták megfelelően lebonyolítani, ezért egymillió forintra büntették az önkormányzatot. Az összeget a frakció szerint a polgármesternek kellene kifizetnie. A képviselőcsoport közleményében embertelenségnek és kegyetlenségnek nevezi, hogy a polgármester nem adja ki a várandós Laczó Bernadett jegyző szabadságát. Arra kényszeríti, hogy a betegállományt válassza a szabadság helyett, ezzel működésképtelenné teszi a polgármesteri hivatalt.

Esztergomban hónapok óta tart a szembenállás a tíztagú Fidesz-frakció és a kétharmados aránnyal megválasztott független polgármester között. A tavaly októberi önkormányzati választáson Tétényi Éva nagy többséggel legyőzte a korábbi fideszes polgármestert, Meggyes Tamást, az egyéni választókörzetekben azonban mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltjei (illetve egy helyen az általuk támogatott független induló) nyertek, így abszolút többségük van a képviselő-testületben.

A Fidesz már az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, illetve később jelezte, hogy az adósságrendezési eljárást törvénytelennek tartja, ezért nem működik együtt a polgármesterrel.