A faji háborús előadásról tárgyaltak egy parlamenti bizottságban

parlament
Vágólapra másolva!
A parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja szerint megindult a "hivatásos rettegés" a Magyar Szigeten elhangzott kijelentések miatt, az LMP-s tag szerint pedig vannak nemzetbiztonsági vonatkozásai az augusztus elején Verőcén elhangzottaknak.
Vágólapra másolva!

Az augusztus eleji Magyar Sziget-rendezvényen elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban tartott rendkívüli ülést csütörtökön a nemzetbiztonsági bizottság, amely meghallgatta a Belügyminisztérium, a Terrorelhárító Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) beszámolóját.

A Magyar Sziget egyik előadásán Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője többek között egy faji háború elindulásáról beszélt, és azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát", illetve azt kérdezte a közönségtől, hogy "bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?"

A TEK eljárása kiterjed Toroczkai László szerepére is, aki szintén részt vett a Magyar Szigeten, és ott a Magyar Nemzet szerint Gyurcsány Ferenc lelövéséről beszélt. Toroczkai a Jobbik önkormányzati képviselője a Csongrád megyei közgyűlésben.

Vadai szerint nem maradhat büntetlenül

Vadai Ágnes, a testület elnöke a csütörtöki zárt ülést követően újságíróknak elmondta: a bizottság "nagy vonalakban" kapott tájékoztatást, amellyel a kormánypárti képviselők elégedettek voltak, ő azonban nem. Azt mondta: helyes, hogy folynak vizsgálatok a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban, mert "nem maradhat büntetlenül, ha valaki vallási vagy etnikai kisebbségi csoportok kiirtására ad kvázi utasítást, vagy ezzel egyetért".

Hozzátette, szerinte a vizsgálatokat végző hatóságoknak és szerveknek ezt a tevékenységüket "sokkal jobban világossá kellene tenniük a nyilvánosság előtt, mert jelenleg úgy tűnik, hogy lehet ilyen kijelentéseket tenni következmények nélkül".

A Jobbik szerint megindult a "hivatásos rettegés"

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja az ülést követően úgy fogalmazott: "az MSZP és az LMP szánalmas vergődését láthattuk a bizottsági ülés alatt, és ahogyan az szokásos, most is megindult a hivatásos rettegés". Az ellenzéki politikus szerint az ügynek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja, és számára ezt erősítették meg a bizottsági ülésre meghívott szervezetek beszámolói is.

Mile Lajos, a bizottság LMP-s tagja annyit mondott, hogy "nagyjából elégedett" az ülésen elhangzottakkal, és "jelen pillanatban kielégíthetőnek mondható, ami elhangzott". Szerinte a Magyar Szigeten "szinte toborzóbeszéd hangzott el, szervezeti kiépítettségről, gyilkolásról, felkészültségről beszéltek, és így vannak nemzetbiztonsági vonatkozásai is" a kijelentéseknek.

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott.