Vágólapra másolva!
Sok futballista ad ki önéletrajzi könyvet, akár már karrierje közben is, de ezek közül csak kevés vált ki botrányt. Németországban 1987-ben Toni Schumacher karrierjét törte derékba a szennyes kiteregetése, most pedig Philipp Lahm miatt forrong a német futball.

A német labdarúgásról az utóbbi időben szinte csak jót lehet hallani. A Bundesligában szinte minden mérkőzésen telt ház és remek hangulat van, a klubok pedig előszeretettel nyúlnak a saját nevelésű játékosokhoz. A megfiatalított válogatott harmadik lett a tavalyi világbajnokságon, és lendületes játékával rengeteg hívet szerzett magának.

Dél-Afrikában a válogatott csapatkapitánya a Bayern München védője, Philipp Lahm volt, aki klubjában is viseli a karszalagot, az elmúlt időszakban azonban kétségek merültek fel a lojalitásával szemben. Önéletrajzi könyvében ugyanis szinte az összes korábbi edzőjét kritizálta, megszegve ezzel az öltözők világának egyik alaptörvényét.

A könyv a Der feine Unterschied, azaz A nüansznyi különbség címet kapta, és már megjelenése előtt botrányt keltett, a legolvasottabb bulvárlap, a Bild ugyanis több részletet is közölt belőle.

Völlert és Klinsmannt is dilettantizmussal vádolja

Lahm a 2004-es Európa-bajnokság előtt mutatkozott be a válogatottban. Az Eb-n a németek leszerepeltek, és a védő szerint az akkori szövetségi kapitány, Rudi Völler nem vitte túlzásba az edzéseket. "A foglalkozások meglepően nyugisak voltak, jóformán semmi másból nem álltak, mint hogy valaki beadott szélről, az érkező pedig az üres kapuba bombázott. Nem volt taktikai megbeszélés, nem elemeztük videóról az ellenfelet vagy a saját hibáinkat. Az egész olyan volt, mint amikor egy baráti társaság a vakáción focizik egy picit".

Forrás: AFP

Négy évvel később a németek már jobban szerepeltek az Európa-bajnokságon, hiszen döntőt játszhattak, de Lahm szerint a csapat akkor is messze állt az ideálistól. "Az idősebb focisták a pályán, mérkőzés közben veszekedtek a fiatalabbakkal, túl sok volt az egoizmus az együttesben, nem voltunk egységesek" - olvasható a könyvben.

De Lahm a klubedzőiben is talált hibát, főleg a Bayern élére 2008 nyarán kinevezett Jürgen Klinsmann módszereit kritizálja. "A taktikai részleteket teljesen mellőzte, mondhatni csak erőnléti edzéseink voltak. A játékosok a mérkőzések előtt egymás között beszélték meg, hogyan is kéne játszani. Hat-nyolc hét után mindannyian tisztában voltunk vele, hogy Klinsmann irányításával nem működik a dolog, innentől kezdve csak a károkat próbáltuk enyhíteni" - írja. Klinsmannt végül 2009 áprilisában menesztették, mivel a Bayern BL-indulása is veszélybe került.

Forrás: AFP

Felix Magath sem úszta meg kritika nélkül. "Ő úgy dolgozik, hogy nyomás alatt, bizonytalanságban tartja játékosait, így próbálja kihozni belőlük a maximumot. Ez azonban nem működik sokáig, egy idő után már senki sem vevő erre a módszerre."

A Bayern Louis van Gaallal bajnokságot és kupát nyert, a BL-ben pedig a döntőig jutott, de Lahm a holland szakemberről sem csak pozitívumokat írt. "Van Gaalnak volt egy filozófiája, amiből nem engedett. De manapság már egyetlen edző sem teheti meg, hogy csak azért beszéljen a játékosaival, hogy parancsokat adjon nekik. Egy modern trénernek nem szabad a játékosai akaratával ellenkező szisztémát kidolgoznia" - jelenti ki a védő.

Schumachernek nem bocsátottak meg

Az érintett szakemberek, illetve a német futballszakma nagyobbik része megbotránkozott a fenti kijelentéseken. Völler szerint szégyen, hogy Lahm könyve megjelenhetett, Magath szerint pedig csupán arról van szó, hogy a védő némi pénzt szeretne keresni, és ezért írt botrányosnak tartott dolgokról.

Olyan sportvezetők is pellengérre állították a hátvédet, akikről a fenti részletekben szó sincsen. A Werder Bremen sportigazgatója, Klaus Allofs például azt mondta: "Régóta dolgozom a futballban, de még egyszer sem éreztem késztetést arra, hogy könyvet írjak róla. Bizonyos szabályokat be kellene tartani".

A Stuttgartnál szakmai igazgatóként dolgozó Fredi Bobic pedig kijelentette: "Soha többé nem mondok el neki semmit. Nem értem az egészet, miért kellett aktív játékosként könyvet írnia, kinek használ ez?"

A Lahm által említett dolgokat ugyanakkor senki sem cáfolta, már csak azért sem, mert azokban nincsen sok újdonság. A védő tulajdonképpen csak azt írta meg, amivel mindenki tisztában volt - a probléma inkább az, hogy a válogatott csapatkapitánya megszegte a hallgatás törvényét, vagyis hogy az öltözőben történtekről nem illik a nyilvánosság előtt beszélni.

A válogatott sportigazgatója, Oliver Bierhoff szerint "olyan játékosokra van szükségünk, akik elmondják a véleményüket, de Philipp átlépett egy határt". Ennek ellenére szó sincsen arról, hogy elvegyék tőle a válogatott csapatkapitányi karszalagját, vagyis Lahm nem jár úgy, mint egykoron Harald "Toni" Schumacher. A legendás kapus 1987-ben adta ki Anpfiff (magyarul Fütyülök rátok címmel jelent meg) című botránykönyvét, amelyben alaposan kivesézte válogatottbeli társai viselt dolgait. Ezzel el is vágta a saját karrierjét: nemcsak a nemzeti csapatból került ki, hanem klubja, a Köln sem tartott igényt rá (pedig 422 bajnoki állt a háta mögött), és egy évvel később kénytelen volt Törökországba igazolni.

www.global-soccer.eu