Budaházy-ügy: a társaira valló tanú hazugságvizsgálatát javasolja a védelem

Vágólapra másolva!
Zárt tárgyaláson folytatódott szerdán a Budaházy-ügy a bíróságon, a kezdeti, még nyilvános szakaszban a védelem az ügyben korábbi társaira valló tanú poligráfos vizsgálatát javasolta.
Vágólapra másolva!

A vád tanújának poligráfos vizsgálatát javasolta a védelem a zárt tárgyaláson folytatódó Budaházy-ügyben szerdán a Fővárosi Bíróságon. A vád tanúját korábban meggyanúsították az ügyben, de a hatóságokkal való együttműködése, a társaira tett terhelő vallomásai nyomán megszüntették vele szemben az eljárást. A férfi meghallgatása júniusban nyilvánosan kezdődött el a bíróságon, ám még akkor, néhány óra elteltével az ügyész indítványára zárt tárgyaláson folytathatta a vallomástételt. Így zajlik szerdán is a tárgyalás, amelynek kezdeti, nyilvános szakaszán a védők felvetették, hogy indokolt lenne a vád tanújának hazugságvizsgálata is. A védelem szerint a büntetőeljárási törvény változása nyomán az olyan kiemelt ügyekben, mint a Budaházy és társai ellen folyó büntetőper, a tanú beleegyezése esetén erre lehetőség van.

Budaházy és szintén előzetes letartóztatásban lévő egyik vádlott-társa immár sokadszor tette szóvá, hogy fogva tartási körülményei miatt nem tudja megismerni és áttanulmányozni a rá vonatkozó iratokat, bizonyítékokat, így nem tud felkészülni a tárgyalásokra.

Azokra a védői kifogásokra, amelyek szerint a vád tanújának júniusi vallomástételéről készült jegyzőkönyvet még nem kapták meg, így nem tudtak felkészülni a szerdai tárgyalásra, a tanács elnöke úgy reagált: a jegyzőkönyv több mint 900 oldalas, áttekintése nem zárult le, továbbá a törvényi változások folytán a tanács két hivatásos bírájának kezén lévő 83 ügyből 22 - köztük a Budaházy-ügy - kiemelt, tehát soron kívüli intézést igényel, e mellett nem könnyíti az eljárást a megfelelő tárgyalótermek hiánya sem.

A több mint két éve előzetes letartóztatásban lévő, símaszkot viselő kommandósok által bilincsben a tárgyalóterembe vezetett Budaházy "Szabadság!" kiáltásokkal üdvözölte maroknyi hívét, akik felállva tapsoltak neki, voltak közöttük, akik "Magyar Nemzeti Gárda" feliratú pólót viseltek. A bíró ismételten figyelmeztette a hallgatóságot a rend megtartására. A Budaházy-per várhatóan pénteken is zárt ajtók mögött folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Az ügyészség szerint Budaházy György és 16 vádlott-társa 2007 és 2009 között terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal akart állami szerveket kényszeríteni, illetve az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlíteni, befolyásolni parlamenti döntéseket. Támadás érte számos politikus otthonát, és súlyosan bántalmazták Csintalan Sándort, a HírTv műsorvezetőjét is.