Az ENSZ BT többsége támogatná, az USA elutasítja az önálló palesztin államot

Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődik az ENSZ közgyűlésének 66. ülésszaka, amelyen a palesztin külügyminiszter várhatóan benyújtja az önálló palesztin állam ENSZ-beli elismerésére vonatkozó kérelmet. A palesztin külügyminiszter szerint az állam elismerését a világszervezet Biztonsági Tanácsában tizenötből kilenc tagállam támogatni fogja. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának helyettese viszont megerősítette, hogy az Egyesült Államok vétót emelne a palesztin tagfelvételi kérelem ellen.
Vágólapra másolva!

A palesztin külügyminiszter biztos benne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tagjainak többsége támogatni fogja az önálló palesztin állam ENSZ-beli elismerését célzó kérelmet, az Egyesült Államok azonban megerősítette, hogy megvétózna egy ilyen előterjesztést.

Rijád al-Malki - aki az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődő 66. ülésszaka alkalmából New Yorkban tartózkodik - kedden úgy nyilatkozott: a BT tizenöt tagállama közül legalább kilenc támogatni fogja Palesztina teljes jogú ENSZ-tagállamként történő felvételét célzó kérelmet, amelyet pénteken terveznek benyújtani. Malki reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja elutasító álláspontját, és a többség oldalára áll a kérdésben.

Ben Rhodes, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának helyettese viszont megerősítette, hogy az Egyesült Államok vétót emelne a palesztin tagfelvételi kérelem ellen. Rhodes hozzátette, hogy Barack Obama elnök az ENSZ közgyűlésében szerdán tartandó felszólalásában kifejti majd arra vonatkozó nézeteit, hogy az önálló palesztin állam csak az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalások útján hozható létre.

A palesztinokra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy álljanak el a tagfelvételi kérelemtől. Obama az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából helyi idő szerint szerda reggel New Yorkban találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az amerikai elnök terveiben eddig nem szerepelt, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozna, de a washingtoni Fehér Ház kedden bejelentette, Obama szerdán este Abbásszal is megbeszélést folytat - nyilvánvalóan azért, hogy megpróbálja lebeszélni a kérelem benyújtásáról.

Az orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökség szerint New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy Moszkva biztosan támogatni fogja a BT-ben a palesztin tagfelvételi kérelmet.

Az amerikai vétó akkor is meggátolná a palesztin államiság ENSZ-beli elismerését, ha a BT kilenc tagállama támogatná azt. Ám ha a palesztinok kilenc BT-tagállamot valóban a maguk oldalára tudnának állítani, akkor az amerikai vétót államiságuk elismerése akadályának állíthatnák be, ami igen megnehezíthetné az amerikai diplomácia dolgát a felkavarodott közel-keleti politikai helyzet rendezésében. Egy ilyen palesztin lépés Izraelre is nyomást gyakorolna; a zsidó állam ugyan felajánlotta a tavaly megszakadt közvetlen béketárgyalások felújítását, de nem tett egyetlen olyan engedményt sem, amely a palesztinok szerint lehetővé tenné a tárgyalást.