"Hangos gondolkodás" ment az MSZP-ben Gyurcsány frakciórobbantó javaslatáról

Vágólapra másolva!
Egyetlen MSZP-s politikus sem jelezte a párt frakcióülésén, hogy vissza akarja adni mandátumát, ahogy azt Gyurcsány Ferenc platformja kezdeményezte. A rendkívüli ülést azért hívták össze, hogy megvitassák a korábbi miniszterelnök javaslatát. Bár Gyurcsány el sem ment az ülésre, mégis akadtak olyanok, akik felvetették, valóban erős az MSZP-vel szembeni elégedetlenség - mondták az [origo]-nak az ülés résztvevői.
Vágólapra másolva!

Elutasították az MSZP csütörtöki frakcióülésen Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőnek azt a felvetését, hogy a listán képviselői mandátumot szerzett képviselők adják vissza mandátumukat, illetve a frakció új tagjairól a párttagok döntsenek - állította az ülés több résztvevője.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: nem hoztak határozatot az ügyben. Mesterházy, aki a frakció vezetője is egyben, azt mondta: a szocialista frakció bármelyik tagja visszaadhatja a mandátumát. A pártelnök szerint a kezdeményezés mögött az állt, hogy a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció Platform az MSZP-ből való távozást készíti elő, és ehhez keresi a megfelelő alkalmat. Hozzátette: ha Gyurcsányék menni akarnak, mielőbb meg kell tenniük.

Az ülés egyik résztvevője az [origo]-nak azt mondta: a frakcióülés elején Mesterházy ismertette az elnökség határozatát, amely elutasította a kezdeményezést. A frakció azon tagjai, akik a Demokratikus Koalíció Platform tagjai is egyben, nem vettek részt az ülésen. Így Gyurcsányon kívül nem volt jelen Molnár Csaba, Ficsor Ádám, Vadai Ágnes, Varju László, Vitányi Iván. Bár nem tagja a platformnak Szanyi Tibor, ő sem volt jelen, mivel külföldön tartózkodott.

Bár a Gyurcsány vezette platform tagjai nem voltak jelen, mégis vita alakult a kérdésben - mondta az egyik frakciótag. A forrás szerint néhányan azt vetették fel az ülésen, hogy valóban érezhető olyan hangulat az MSZP-ben, amit Gyurcsány próbál meglovagolni. Ők - a forrás szerint - úgy érveltek, hogy értik az elnökség azon álláspontját, hogy a belső viták nem tesznek jót a pártnak, de mégis nagy az MSZP-vel szembeni társadalmi elégedetlenség. A forrás szerint a frakció jelentős többsége azonban a közel kétórás ülésen úgy ítélte meg, hogy Gyurcsány javaslata árt az MSZP-nek. Egy másik frakciótag erről annyit mondott, "hangos gondolkodás volt".

A Népszabadság internetes oldala szerdán számolt be arról, hogy Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke levelet írt Mesterházy Attilának. A levélben Molnár azt javasolta, hogy a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza országgyűlési mandátumukat, így "cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot a megújulás jegyében". A jelenleg 58 fős MSZP-frakcióból ketten - Szanyi Tibor és Tóth József - szereztek egyéni képviselői helyet, a többiek listáról jutottak a parlamentbe.

Mesterházy ezt követően jelentette be, hogy rendkívüli frakcióülést hív össze csütörtökre. Gyurcsány a javaslatról szerdán az MTI-nek azt mondta: kezdeményezésük nem a frakciónak, hanem az MSZP-nek szól, ezért nem megy el a csütörtöki frakcióülésre. "Másfél évvel az elveszített választások után egyetleneggyel több támogatónk nincsen, mint amennyi akkor volt. A napvilágot látott új felmérések szerint a Jobbik beérte az MSZP-t" - mondta Gyurcsány. Szerinte ebben a helyzetben lehetőséget kell teremteni, hogy a párttagok véleményt mondhassanak a képviselőcsoport munkájáról.