Az uzsorások büntetéséről tárgyal a parlament

Vágólapra másolva!
Az üzletszerűen elkövetett uzsorázás öt évig terjedő büntetéséről, valamint a plázaépítési moratóriumról tárgyal kedden a parlament. A leghősiesebb város címét kaphatja meg Szigetvár.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés hétfőn tárgyalja a kormány javaslatát, amely az eddiginél szigorúbban szankcionálná az üzletszerűen elkövetett uzsorázást, azonban lehetőséget adna a büntetés korlátlan enyhítésére azok esetében, akik azelőtt jelentik az uzsora-bűncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomásra jutna. A kabinet - a miniszterelnök által meghirdetett országvédelmi akcióterv részeként - úgy módosítaná a Büntető törvénykönyvet, hogy a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett uzsorázás öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen sújtható.

Az LMP kezdeményezésére plázaépítési moratóriumról is vitáznak a képviselők. Az LMP öt képviselője még márciusban kezdeményezte, hogy határozzák meg a kereskedelmi központok, azaz a 400 - százezresnél népesebb települések esetében 800 - négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező bevásárlóközpontok és hipermarketek létesítésének, működtetésének feltételeit. Ennek megtörténtéig az ellenzéki párt moratóriumot hirdetne a kereskedelmi központok építésére. A nap végén három fideszes politikus indítványa nyomán a képviselők arról fejthetik ki véleményüket, hogy - az 1566-os ostromra emlékezve - a Civitas Invicta (A leghősiesebb város) címet adományozzák-e Szigetvárnak.

A parlament hétfőn tárgyal még a Gazdasági Versenyhivatal 2010. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló beszámoló elfogadásáról, valamint a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról.