Politikusok tesztelik az üzemanyagcellás Hyundait

Hyundai ix35 FCEV
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egyik zöld programja a Hyundai ix35 FCEV változatát választotta ki az üzemanyagcellás technológia népszerűsítésére. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság által támogatott Üzemanyagcellák és Hidrogén Közös Vállalkozás (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, FCH JU) program a Hyundai ix35 FCEV-t választotta ki demonstrációs járművének, amellyel valós körülmények között tesztelik és népszerűsítik majd a hidrogénnel hajtott üzemanyagcellás technológiát. Az Európai Parlament tagjai, a biztosok, az EU hivatalnokok és egyéb politikai döntéshozók 2012 márciusáig személyesen is kipróbálhatják az ix35 FCEV modellt.

Ezzel a döntéssel a Hyundai egy újabb fontos lépést tett a hidrogén üzemanyagcellás elektromos járművek 2015-re tervezett, piaci bevezetése felé. A 2010-es Genfi Autószalonon bemutatkozott, 136 lóerős motorral hajtott modell 160 km/órás sebességre képes, de legfotnosabb újdonsága az, hogy a korábbi modellel szemben 55 százalékkal jobb hatótávolságot (650 km), illetve 80 százalékkal alacsonyabb gyártási költségeket biztosít.

Forrás: Hyundai

A Hyundai még 2000-ben mutatta be Santa Fe FCEV típusát, külön üzemanyagcella kutatórészleget tart fenn koreai Öko-technológiai Kutatóintézetében. A Hyundai reményei szerint 2012-re több mint harminc darab Hyundai ix35 FCEV modellt fogunk üzemeltetni szerte Európában.