Zombicégek maradnak az eva eltörlése után

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás, eva kalkulátor
Vágólapra másolva!
Több evás cég lehúzza a rolót, van, aki Szlovákiába költöztetné a tevékenységét, mások pedig lehet, hogy egyszerűen kiürítik és magára hagyják a vállalkozásukat. A vállalkozók az egyszerűsége miatt szerették az evát, és inkább fizetnének többet, csak ne töröljék el.
Vágólapra másolva!

"Most jövök a könyvelőtől, azt mondta, várjuk meg a végleges döntést, utána döntsek. Tulajdonképpen azonban döntöttem, majdnem biztos, hogy megszüntetem a céget" - mondta az [origo]-nak egy fordítással foglalkozó evás vállalkozó, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét.

Az egyszerűsített vállalkozói adó jövőjéről vita van a kormány és a Fidesz-frakció között, az előbbi megszüntetné, az utóbbi azonban megtartaná. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint viszont nincs huzakodás az ügyben, a kormány az adóegyszerűsítés miatt törölné el az adónemet. Bár még nincs végleges döntés, elképzelhető, hogy új adó lép a helyére, a Népszabadság értesülése szerint az új adónem bevezetésével a várhatóan elterjedő átláthatatlan számlázás visszatérését szeretné meggátolni a kormány. (Cikkünk megjelenése után Lázár János a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "a miniszterelnök a Fidesz-KDNP frakcióülésén határozottan elzárkózott attól, hogy megmaradjon az egyszerűsített vállalkozói adó". A frakció csak 2013-ban vezetné ki az adóneme, de "tudomásul veszi a miniszterelnök álláspontját".)

50 ezer cég megszűnik?

"Rossz iránynak tartom az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetését, mert egy jól kezelhető adónem kerülhet ki a rendszerből" - mondta az [origo]-nak az elmúlt napokban kipattant eva-vitáról Kovács Katalin könyvvizsgáló és adószakértő, aki maga is evázik.

Az eva egyik előnye az, hogy azok a cégek, amelyeknek alig vannak költségeik, minimális adminisztrációval, könnyen, szabályosan működhetnek. Tipikusan ilyenek az ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók és mindenki, aki egy számítógéppel és saját tudásával már szolgáltatni tud, nincs szüksége költséges alapanyagokra, nem kereskedik. Az eva egyedülálló volt abban, hogy minden év december 20-ig be kellett vallani, és be is kellett fizetni, különben az adózó a következő évben nem evázhatott. Így - más adónemekkel ellentétben - a költségvetés még az adott évben hozzájut a pénzhez, nem jellemző a késve fizetés.


Kovács Katalin szerint az eva esetleges megszüntetése a feketegazdaságot erősítheti, szerinte nagyon sok cég meg is szűnhet. Véleménye szerint ezek a vállalkozók lehet, hogy nem hagynak fel a tevékenységükkel, hanem számlák vásárlásával fognak tovább működni. (A számlagyárak várható beindulásáról szóló cikkünket itt találja.)
Az eva megszüntetése ráadásul az adminisztrációt növeli, mert egy nagyon egyszerűen bevallható adó. Kovács Katalin szerint könnyen elképzelhető, hogy aki megtartja a vállalkozását, például a saját lakását fogja kiadni irodának, a saját cégének, hogy költsége legyen, és így adót spóroljon meg.

Evátlanul

"Befejezem a cégesdit, az eva jó volt, olcsó és egyszerű, ha megszűnik, nem fogok mással bíbelődni" - mondta egy evás cég vezetője, aki a neve elhallgatását kérte, mondván egyelőre kétséges, mi lesz az adó sorsa. A bizonytalanságot emelte ki egy másik - fordítással foglalkozó - evázó, aki arra számít, hogy jövőre lesz eva, és csak utána szűnik meg. "Az a gond, hogy az evánál csak rosszabb feltételű adók vannak. Nyilván nem örülnék az evakulcs esetleges megemelésének, de jobban elfogadnám."

"A megszüntetés után majd kitalálom, mi legyen, nyilván az evázók körében megkezdődik az ötletelés" - mondta a vállalkozó, és hozzátette, "elképzelhető, hogy Szlovákiába jelenti be a céget, de szóba jöhet az is, hogy a cégem foglalkoztat majd ekhósként, bár ebben nem vagyok biztos, hogy működik".

"A számlagyártás csak az utolsó megoldás, szeretnék más megoldást, de lehet, hogy végül az marad" - tette hozzá.

Egy másik cégvezető pedig azt mondta, évekig evázott, a legjobb megoldásnak tartotta, mert egyszerű volt, bárki be tudta vallani. "Ma már az árbevételem miatt nem evázhatok, tehát számomra korábban megszűnt, de a mostani adminisztráció és adóztatás sokkal bonyolultabb, visszasírom az evás korszakot. Vidáman fizetném még a 35 százalékos, magasabb kulcsú evát is" - tette hozzá a vállalkozó, aki több mint húsz éve foglalkozik szervezésre vonatkozó tanácsadással.

Zombicégek maradhatnak

Az evázók körébe tartozik sok ügyvéd, közülük az egyik azt mondta, "az eva remek volt, nagyon kedvező feltételeket biztosított az egyéni ügyvédeknek. Egy másik, az egyelőre bizonytalan helyzet miatt szintén név nélkül beszélő ügyvéd azt mondta, az eva eltörlése miatt szerinte nem fognak emelkedni a megbízási díjak, mert nagyon nagy a verseny, és kevés a munka, ezért "szinte bárki bármit elvállal".

Ha nem jön új adó az eva helyett, akkor az eddigi evás cégek a társasági adó hatálya alá tartoznak majd. Ha ez az út nem tetszik a kis cégeknek, akkor végelszámolhatják magukat, és a tulajdonosok megpróbálhatnak főállású munkaviszonyt találni, vagy munkanélkülivé válnak. A végelszámolás költsége azonban jelentős - ügyvédi költség és illetékek, zárómérleg és záróbevallások díja - így akiknek sikerül állást találniuk, azok jó eséllyel magára hagyják majd az evás cégüket. Ezáltal újabb rendezetlen cégek maradnak a piacon, és várhatóan a NAV feladata lesz ezeket megszüntetni.