Megnyomják az államkasszán a fizetés gombot a képviselők

képviselői fizetések, parlament, országgyűlés, aktatáska
Vágólapra másolva!
Egy-két képviselő rosszabbul, többségük jobban járna azzal az új fizetési rendszerrel, amit egy ötpárti albizottság talált ki a héten. Néhány képviselő kevesebb pénzhez jutna, mint eddig, a benzinkártya és az ingyen telefonhasználat ezt jórészt kompenzálná. Jól járnának a budapestiek, különösen a kerületi polgármesterek, néhányan még a fizetési plafont is elérhetik. Mennyi pénzt szeretnének maguknak a képviselők?
Vágólapra másolva!

Néhány parlamenti képviselő rosszul járna, a képviselők nagy része viszont nyerne az [origo] számításai szerint azzal a fizetési rendszerrel, amelyet a parlament alkotmányügyi bizottságának erre a célra létrehozott albizottsága dolgozott ki. A testület több ponton is átdolgozta azt a koncepciót, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője vázolt fel október elején. Az első változat megjelenése után még úgy számoltunk, a többség rosszul járna, az albizottság döntése után már úgy látszik: mintegy 150 képviselő többet vihetne haza.

Az Országgyűlés Hivatala ma - a parlamenti honlapon közzétett adatok alapján - havonta összesen bruttó 333 millió forintot fizet ki a képviselőknek tiszteletdíjként és lakhatási támogatásként. Az új javaslat elfogadása után ez minimális mértékben, havi bruttó 330 millióra csökkenne számításaink szerint, tehát egy képviselő bruttó fizetése átlagosan 11 ezer forinttal lenne kevesebb. Az üzemanyag- és a mobiltelefon-költségtérítés, illetve a lakhatás biztosítása miatt azonban az új rendszer többe kerülne a költségvetésnek.

Lázár eredetileg azt javasolta, hogy minden képviselő egységesen a helyettes államtitkári illetménynek megfelelő bért kapjon, és ne járjon külön pótlék a bizottsági munkáért. Ezt a kormánypárti többségű, de mind az öt párt képviselőiből álló albizottság nem fogadta el, a testület javaslata szerint egy bizottsági tagságért az alapdíj 20 százaléka (149 ezer forint), a másodikért 10 százalék (74 500 forint) járjna. Ezzel gyakorlatilag 745 ezer helyett 894 ezer forintra emelnék a bruttó képviselői alapfizetést, hiszen egy bizottságban majdnem mindenki tag.

A Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: a jelenlegi rendszer álszent, és abból indult ki, hogy a képviselői munka egy mellékállás. Az ellenzéki pártok épp a főállású képviselő kötelességeire hivatkozva azt szerették volna elérni, hogy a teljes fizetést csak aktív politikusok kaphassák meg: az LMP a bizottsági munkában való részvételhez, az MSZP pedig a plenáris ülésen elmondott felszólalások egy minimális szintjéhez kötötte volna. A kormánypárti képviselők ezt nem támogatták.

A budapestieknek kedvez

Kevesebbet - a 745 ezer forintos alapdíjat - csak Bagdy Gábor és György István főpolgármester-helyettesek, illetve Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök kapna, aki az első változat alapján még a legnagyobb jövedelemnövekedést könyvelhette volna el. Gyurcsány és a főpolgármester-helyettesek azért kapnának viszanylag keveset, mert nem tagjai egyetlen bizottságnak sem. Az albizottság által elképzelt rendszerben ugyanakkor kiegyenlítődnének a ma jelentős különbségeket mutató képviselői fizetések: a többség (168 képviselő) bruttó 894 ezer forintot, vagy 968 500 forintot (54-en, akik két bizottságban is tagok) keresne. A földrajzi különbségek csak a benzinkártyára töltött összegben jelennének meg.

A kiegyenlítődés a budapesti képviselőknek kedvezne, akik a jelenlegi rendszerben viszonylag alacsony választókerületi pótlékot kapnak. A legnagyobb nyertesek a budapestieken belül a kerületi polgármesteri tisztséget is betöltő képviselők lennének, akiknek választókerületi pótlékjukból jelenleg még levonják azt az összeget is, amit az önkormányzatoktól kaptak költségtérítésként, és nem kaptak lakhatási támogatást sem.

Mi jár egy képviselőnek?
Jelenleg a képviselők alapdíja havi bruttó 231 900 forint, amihez többféle jogcímen járnak kiegészítések. A választókerületi pótlék, amely a budapesti képviselőknek az alapdíj 60 százaléka (139 140 forint), a legmesszebbről, 300 kilométernél távolabbról érkezőknek pedig 160 százaléka (371 040 forint). A választókerületi pótlék is adóköteles, de az adóalapot költségek elszámolásával csökkenteni lehet. Egy bizottság elnöke 278 280 forint pótdíj jár, az alelnökök 231 900 forintot kapnak. A képviselő az első bizottsági tagságáért 162 330, a másodikért 57 975 forintot kap. A frakcióvezetők jelenleg 278 280 forintot, helyetteseik 231 900 forintot keresnek. A lakhatási támogatás jelenleg 115 950 forint, ezt ma 234 képviselő veszi fel.

Az új rendszerben a javaslat szerint 745 000 forint lenne az alapfizetés, ehhez 149 000 forint járulna még az első, 74 500 forint a második bizottsági tagságért. A bizottsági elnökök 223 500 forint, az alelnökök 149 000 forint pótdíjat kapnának. A frakcióvezetőknek 223 500, helyetteseiknek 149 000 forint járna. Minden képviselőt megilletne mobiltelefon-használat a minimálbér 30 százalékáig, illetve kapna egy benzinkártyát is. Erre a budapestieknek 2000 kilométerre, a legmesszebbről érkezőknek 5000 kilométerre elegendő pénzt töltenének havonta. Lakhatási támogatás helyett az Országgyűlés Hivatala biztosítana szállást a vidékieknek négycsillagos szállodában, vagy legfeljebb kétszobás lakásokban.


Bár a Lázár-féle koncepció a jelenleginél is szigorúbban bánik a kormányzati tisztséget is betöltő képviselőkkel (gyakorlatilag nem kapnának képviselői fizetést), az önkormányzati pozíciók esetében nem írja elő, hogy a képviselőknek választaniuk kell, melyik tisztség után veszik fel a fizetést (Ez a helyzet ugyanakkor legfeljebb 2014-ig áll majd fenn, hiszen a tervek szerint összeférhetetlen lesz a polgármesteri és a képviselői tisztség). A polgármester-képviselők közül is azok járnának a legjobban, akik bizottsági elnöki posztot töltenek be a parlamentben, az albizottság ugyanis ragaszkodott a bizottsági elnökök, alelnökök, frakcióvezetők és helyetteseik pótdíjához.

Elnök-polgármester-képviselő - példák

Kocsis Máté, VIII. kerületi fideszes polgármester és a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke egyben, képviselői fizetése az új rendszer szerint 662 ezer forinttal, több mint 1,3 millió forintra nőne, ha nem ütközne a koncepcióban szereplő fizetési plafonba: a bizottsági elnökök összes jövedelme ugyanis nem lehet magasabb, mint az államtitkárok fizetése, ami jelenleg bruttó 997 ezer forint. Ez 318 ezer forinttal több, mint Kocsis jelenlegi képviselői fizetése.

Kocsishoz hasonlóan nyertese lenne az új rendszernek Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester, az oktatási bizottság elnöke. Jelenlegi képviselői tiszteletdíja 614 ezer forint, ami fizetési plafon nélkül 1,2 millió fölé menne. A plafon miatt azonban csak 382 ezer forinttal nőhet a képviselői fizetése. Hasonló növekedést könyvelhetne el a szintén fideszes Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, az önkormányzati bizottság elnöke, akinek 378 ezer forinttal nőne a képviselői tiszteletdíja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pokorni Zoltán polgármester, képviselő és bizottsági elnök is

Visszás helyzetet teremthet ugyanakkor, hogy a bizottsági alelnökök és frakcióvezetők számára a koncepció nem tartalmaz fizetési plafont. Emiatt néhány képviselő kiemelkedően nagy jövedelemhez juthat. A fideszes Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere például frakcióvezető-helyettes, alelnök az alkotmányügyi bizottságban, tagja a mentelmi bizottságnak, illetve két eseti bizottságnak is, így a mainál félmillióval is magasabb, 1,3 millió lehet a képviselői jövedelme, ha nem vezetnek be mindenkire kötelező fizetési plafont.

Akiknek csökken a fizetésük

Számításaink szerint az új rendszerben számszerűen mintegy kétszáz képviselő kevesebbet keresne, mint ma, de ezt jórészt kompenzálná a mobiltelefon-költségtérítés (ami a minimálbér 30 százaléka lenne havonta), az üzemanyagkártya, illetve az országgyűlés által biztosított szállás. Egy budapesti képviselő például havonta kétezer kilométerre elegendő - az adóhivatal normái alapján kiszámolt mennyiségű - üzemagyagot tankolhatna, ami átlagosan - hétliteres fogyasztással és 400 forintos benzinnel számolva - 56 ezer forint benzinpénzt jelentene.

Ékes József fideszes képviselő például az új rendszerben mintegy százezer forinttal kapna kevesebb fizetést, mint jelenleg. Az országgyűlés költségére telefonálhatna ugyanakkor majdnem 30 ezer forint értékben, és kapna egy benzinkártyát, amellyel 3500 kilométernyi út megtételéhez szükséges üzemanyagot tankolhatna havonta, aminek értéke átlagosan 98 ezer forint. Lakhatási támogatás helyett pedig az országgyűlés biztosítana számára szállást.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A jobbikos Apáti István fizetése az új rendszerben még jobban, több mint kétszázezer forinttal csökkenne. Őt is megilletné azonban 30 ezer forintnyi mobiltelefon-használat, illetve mátészalkai lakosként havonta 4500 kilométerre elegendő benzint tankolhatna, aminek az értéke átlagosan 126 ezer forint. A lakhatás költségeit - erre jelenleg 115 ezer forintot kap havonta - beleszámolva tehát annak ellenére sem járna rosszul, hogy a számlájára jóval kevesebb érkezne.

Az igazi vesztesek azok a képviselők lehetnek, akik jelenleg a legtöbbet keresik. A fideszes Mátrai Márta például jelenleg 1,4 millió forintot kap havonta, ami az új rendszerben 285 ezer forinttal csökkenne. A jelenleg 1,3 milliót kereső, szintén fideszes Vitány István fizetése pedig 328 ezer forinttal csökkenne. Ezt valószínűleg már nem kompenzálná, hogy nagy területű, és messze lévő választókerülete (Berettyóújfalu) miatt havonta 5500 kilométert autózhatna (ennek átlagos értéke 154 ezer forint), illetve az országgyűlés biztosítaná a telefont és a szállást is.