Luxus síterep a Sziklás-hegységben

símelléklet, tellirude
Vágólapra másolva!
Az amerikai síterepek közül sztárok által is kedvelt luxus üdülőhely Apsen és a síközvetítésekben hallott Beaver Creek még csak-csak ismerős lehet a magyar síelők körében, de Telluride-ról egészen biztosan nem hallottak. Pedig a két nagynevű szomszédvár mellett a hegyekkel körülvett egykori bányászfalu mára a jómódú amerikai fiatalok kedvenc luxus-síterepe lett.
Vágólapra másolva!

Colorado Amerika egyik legnépszerűbb síközpontja számtalan híres helyszínnel, mint Aspen, Snowmass Village, Beaver Creek vagy éppen Telluride. Ez a régió a Sziklás-hegység egyik leghóbiztosabb síparadicsom. Telluride pályáin november közepétől márciusig garantáltan a legfinomabb porhóban síelhetünk.

A hóbiztos pályákra garancia a magasság, ugyanis a város egy magashegyi völgyben 2600 méteres magasságban fekszik, a liftek pedig egészen 3800 méteres magasságig visznek fel. A város felett magasodó lejtőkön összesen 125 pályán csúszhatunk, ezek 41 százaléka az európai erős piros és fekete kategóriájú pályáknak megfelelő nehéz lejtő, de a pályarendszer nagyobb része mindenki számára könnyen síelhető, széles pályákból áll. S bár a liftek teljes kapacitása 22 400 fő óránként, a legtöbb esetben szinte egymagunkban vagyunk a lejtőkön. Telluride-ban 18 lift üzemel, a leghosszabb pálya, a Galopping Goose 7,4 kilométer hosszú.

Egy amerikai sítúra első hallásra meghökkentő ötletnek tűnhet egy Semmeringhez és Donovalyhoz szokott magyar síelőnek, pedig egy ilyen utazás azonos összegből kihozható, mint egy jobb osztrák, vagy svájci üdülés. Ha egy amerikai sítúrára indulunk, nem árt kicsit korábban elkezdeni a szervezést, ugyanis a repülőjegyek és a szállásfoglalás mellett szükségünk lesz például vízumra, biztosításra is és a sílécek szállítására is kell gondolni.

Forrás: AFP

A magyarországi utazási irodák közül csak néhány árul amerikai síutakat, Telluride-ba pedig csak egyetlen cég ajánlatai között találtunk árakat. Az egyéni utazások szervezésére szakosodott PlanetHungary Utazási Irodánál 195 000 forintért foglalhatunk egy négyfős luxusapartmant 10 napra az aspeni sírégió több településén, így Telluride-ban is. A szállásáron felül természetesen a repülőjegyre is kell gondolni. Budapestről Denverbe kb. 150 000 forintba kerül egy jegy illetékekkel együtt az American Airlines járatára. Denvertől a kiválasztott szállásig pedig bérautóval juthatnak el az utasok, amely költség szintén benne van az árban.

Szállások

Telluride a szállások tekintetében a luxus kategóriába tartozik, leginkább egy elegáns svájci síparadicsomhoz hasonlítható. A szállodák között sok az elegáns ötcsillagos lodge, de a 3 csillagos kategória is szokatlan az európai síelők számára. A hotelek mellett természetesen vannak apartmanok és különálló villák is. Az itteni apartmanok ugyanakkor távolról sem hasonlíthatók össze az osztrák, olasz, vagy francia apartmanokkal.

Az apartmanok és villák általában kompletten felszerelt konyhával, tv-vel, DVD-vel rendelkeznek. A kínálat a kétfős stúdió apartmantól a 4-6-8-10 fő befogadására képes villákig terjed. A nagyobb villákban több hálószoba és hozzájuk tartozó fürdőszoba található. A villák nagy része ezen kívül fatüzelésű kandallóval is felszerelt, mely különösen meghitt őszi-téli estéken.

A foglaláskor fontos észben tartani, hogy az apartmanok érkezési sorrendben töltődnek, ezért célszerűbb az utazás szervezését mihamarabb megkezdeni. A megkérdezett utazási iroda 10 napos programjában ilyen apartmanok szerepelnek, egy négyfős apartman egy éjszakára már 100 dollárért foglalható. A legolcsóbb kategóriájú szállodai szobák egy éjszakára 70-80 dollárba kerülnek reggelivel.

Bérletek, kölcsönző

Egy amerikai sítúrát legalább egyhetesre érdemes tervezni a sok utazás miatt, ezért a síbérletek közül az öt-, vagy hatnapos jegyet javasoljuk. Telluride-ban az ünnepi időszakon kívül egy ötnapos felnőtt bérletért 450 dollárt kell fizetni, amennyiben viszont online vásároljuk meg a bérletet, ugyanez a jegy 428 dollárba kerül. Egy hatnapos jegy ugyanígy 534 dollár helyett 507 dollárba kerül. Kedvezmények járnak a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak is.

Célszerű és praktikus, ha nem cipeljük a fél világon át saját sílécünket, hanem a helyszínen kölcsönözzük ki a szükséges darabokat. A síterepen hét helyszínen működő kölcsönző-hálózat bármelyik egységében kölcsönözhetjük a léceket és tetszés szerinti állomásnál adhatjuk le azokat. A foglalást intézhetjük online is, a különböző tudásszint szerint elkülönülő csomagok napi 35 dollárnál kezdődnek.