Vágólapra másolva!
Michael O'Neillt, a Shamrock Rovers csapatától az Európa Liga-csoportkör végén távozó szakembert nevezték ki az északír labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává.

A korábbi északír válogatott középpályás február 1-jén kezdi meg a munkát új szerepkörében. A helyi szövetség célja az, hogy a válogatott 1986 után először kijusson a világbajnokságra, ezért O'Neill megbízatása egyelőre két évre szól.

A Shamrock történetének egyik legeredményesebb edzője 2008 decemberében érkezett az ír csapathoz, amely irányításával 2009-ben bajnoki ezüstöt, 2010-ben és 2011-ben aranyat szerzett. Ő lett az első olyan edző, akinek irányításával ír futballcsapat bejutott egy európai kupasorozat csoportkörébe. A Bajnokok Ligája selejtezőjében az észt Flora Tallinn kiverését követően a dán FCK még nagy falatnak bizonyult, de visszajátszva az Európa Ligába a playoffban felülmúlta a szerb Partizant.

Igaz, az A csoportban már nem jutott sikerélmény, hiszen a görög PAOK, az angol Tottenham és az orosz Rubin Kazany is mindkétszer legyőzte az együttest.

"Észak-Írország komoly futballhagyományokkal rendelkezik, de szüksége van friss eredményekre. Az a feladatom, hogy a játékosokat versenyképes állapotban tartsam a 2014-es világbajnokság selejtezősorozatában" - mondta kinevezését követően a 42 éves tréner, aki játékosként megfordult többek között a Newcastle Unitedben, a Dundee Unitedben és a Hibernianben is.

Az északírek a portugálokkal, az oroszokkal, az izraeliekkel, az azeriekkel és a luxemburgiakkal kerültek egy selejtezős csoportba.

O'Neill elődje, Nigel Worthington októberben távozott posztjáról, amikor eldőlt, hogy az északírek nem lehetnek ott a jövő évi Európa-bajnokságon.