Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A magas benzinár miatt Pesten kiürülnek, Budán megtelnek az utcák

Vágólapra másolva!
A drasztikus benzináremelések láthatóan kettészakították a várost: Pesten egyre kevesebb az autó az utakon, míg Budán több utca is zsúfoltabb lett - írja a Blikk. A lapnak nyilatkozó szociológus szerint a jómódú budai családok legfeljebb 550-800 forintos benzinárnál tennék le az autót.
Vágólapra másolva!

A forgalomszámlálási adatok szerint míg Pesten egyre többen hagynak fel az autózással a magas benzinár miatt, addig Buda egyes részein húsz százalékkal több autó jár az utcákon, mint egy évvel ezelőtt - írja a Blikk.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a város több pontján méri, hogy hajnali 5 és este 11 óra között hány jármű halad át a vizsgált kereszteződésen. Ezekből az adatokból az derül ki, hogy a drasztikus benzináremelések láthatóan kettészakították a várost - számol be a Blikk. A lap megemlíti, hogy kevesebb az autó például az Örs vezért tere környékén, az Árpád úton és a Róbert Károly körúton is. Ezzel szemben Budán, az Andor utcánál húsz százalékkal is nagyobb a forgalom, mint egy éve, és zsúfoltabb lett a Galvani utca és a Szerémi út is, illetve a Fehérvári és a Tétényi út környéke.

Szilágyi György szociológus a lapnak azt mondta, a budai jómódú családok aligha teszik le az autót addig, amíg nem kerül literenként 550-800 forintba az üzemanyag. A Blikk szerint ugyanakkor már látszik a BKV bevételein, hogy a 440 forintos üzemanyagár mellett egyre többen rákényszerülnek arra, hogy tömegközlekedéssel utazzanak. A BKK sajtóirodája a lapnak azt mondta, az elmúlt időszakban éves szinten két-három százalékkal emelkedett az utasok száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről