A fekete pályák királynője

Madonna di Campiglio, olasz síparadicsom, Porhó
Vágólapra másolva!
Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik Európa legjobb, vagy leginkább hajmeresztőbb fekete pályája. Mindenkinek más és más a véleménye és nem is biztos, hogy ez a lejtő a legdurvább, de a Madonna di Campiglión található legendás Direttissima Spinale egészen biztosan benne van a legjobb háromban.
Vágólapra másolva!

A 2101 méter magas Spinale csúcsról zuhan le a mélybe Olaszország és talán az egész kontinens legdurvább fekete pályája, a Spinale Direttissima. A lejtő alsó vége 1524 méteres magasságon van, a síelők gyakorlatilag a városka közepébe száguldhatnak le a csúcsról. Az 585 méteres szintkülönbség már önmagában sem csekély, de ha hozzávesszük, hogy a pálya hossza csupán 2400 méter hosszú, el lehet képzelni a meredekségét.

A Spinale Direttisssima annyira meredek, hogy még jó hóviszonyok esetén is sokszor előfordul, hogy nincs elegendő mennyiségű hó a pályán. Legtöbbször hóágyúzni kell, különös tekintettel az alsó szakaszra. A pálya ugyanis két jól elkülöníthető szakaszra bontható. A felső részt egy külön ölőszékes lift szolgálja ki, az alsó állomásról pedig kabinos felvonó szállítja a síelőket a csúcsra.

Már az első rész is embert próbáló, különösen, ha még egy kicsit jeges is a hó, de a pálya középső részénél található letörés után jön csak a neheze. Egyes részeken mindenfajta erőlködés nélkül hátranyúlva megérinthetjük a havat magunk alatt. Ezt a szakaszt az utolsó két-három síelés alkalmával többször is zárva találtuk. Ha valaki érez annyi bátorságot, hogy nekivág a Direttissimának, óvatos legyen, de a völgyben garantáltan büszke lesz a sikeres csúszásra.

Madonna di Campiglio egyébként nem tartozik az olcsóbb síterepek közé, az egynapos bérlet 40 euróba, a hatnapos jegy 199 euróba kerül. A Skirama Dolomiti bérlet megvásárlásával pedig több pályarendszert is besíelhetünk összesen 340 kilométernyi pályával. Sízés után a városban számtalan kikapcsolódási lehetőség kínálkozik, fürdő, korcsolyapálya, éttermek, bárok és boltok várják a vendégeket.