Vágólapra másolva!
A történelem leghosszabb ideig tartó szabadesésére készülődik az osztrák Felix Baumgartner, aki a tervek szerint több mint 36 ezer méteres magasságból veti majd le magát Új-Mexikó felett.

A salzburgi ugró ezzel a mutatvánnyal összesen négy csúcsot is megdönthet, hőlégballonnal ugyanis ilyen magasra ember még nem repült fel. Ezenfelül a legmagasabbról végrehajtott ugrás mellett ő lehet az első ember, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet, illetve a leghosszabb ideig tartó földet érés is az ő nevéhez fűződhet. Az előzetes számítások szerint a zuhanás nagyjából 5 perc 30 másodpercig tart majd.

Az ugrás pontos dátuma egyelőre nem ismert, a helyszín a megfelelő időjárási körülmények, a kísérlethez szükséges létesítmények, illetve a csekély népsűrűség miatt várhatóan Új-Mexikó lesz.

Forrás: AFP/Nasser Younes
Baumgartner egyszerre négy rekordot is megdönthet Új-Mexikóban

A szabadesés rekordját 1960 óta Joe Kittinger tartja, ő valamivel több mint 31 ezer méter magasból ugrott le.

Felix Baumgartner korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy gépi segítség nélkül repült át a La Manche-csatornán. Az egykori autószerelő egy 1,8 m fesztávolságú, szénszál alapú szárnyat erősített a hátára, amellyel 14 perc alatt tette meg a Dover és Cap Blanc-Nez közötti 35 km-es távolságot.

Baumgartner másik nevezetes akcióját Dél-Amerika legmagasabb felhőkarcolóján hajtotta végre 2006-ban, amikor a 225 méter magas Torre Mayorról hajtott végre bázisugrást.

A Föld legmagasabb pontjáról végrehajtott ugrás (Petronas-tornyok, Kuala Lumpur), illetve a sport történetének legalacsonyabb bázisugrása (Rio de Janeiro, Krisztus-szobor) is az ő nevéhez fűződik.

Így készül a 36 km-es ugrásra