Egyetért a brüsszeli döntéssel a magyar EU-biztos

Vágólapra másolva!
Egyetért az Európai Bizottság (EB) szerdai döntésével Andor László uniós biztos, aki méltányosnak nevezte az uniós testület javaslatát a kohéziós támogatások felfüggesztésének lehetőségéről. A kormánypártok korábban kifogásolták, hogy Andor László magyar biztos nem vett részt az Európai Bizottság ülésén, amelyen döntöttek Magyarországról. Kovács László MSZP-alelnök szerint Andor valóban hibázott.
Vágólapra másolva!

Konszenzusos döntés született a kohéziós támogatások felfüggesztéséről az Európai Bizottságban - jelentette ki Andor László magyar uniós biztos egy szerdai budapesti nyugdíjkonferenciát megelőzően. Andor László hozzátette, hogy egyetért az Európai Bizottság döntésével, és szerinte méltányos az uniós testület javaslata. Újságírói kérdésre, hogy arányos, igazságos-e a döntés, ahogy azt korábban várta, igennel felelt.

A Fidesz korábban furcsának és szokatlannak nevezte, hogy Andor László magyar uniós biztos nem vett részt az Európai Bizottság ülésén. A kormánypárt szerint Andor László méltatlan a polgárok bizalmára, ha a bizottság ülése helyett egy szakszervezeti rendezvényen vett részt. Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője még a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztéséről szóló brüsszeli döntés ismertetése előtt adta ki erről szóló nyilatkozatát.

Ebben az áll, hogy megítélésük szerint minden magyar ember joggal várja el a magyar EU-biztostól, hogy ott legyen és felszólaljon a magyar nemzeti érdek szempontjából kulcsfontosságú ügy tárgyalásán. "Andor Lászlónak kutya kötelessége kiállni Magyarország és a magyar emberek mellett" - hangsúlyozta Selmeczi Gabriella. Egyben kifejtette: "Ha Andor Lászlónak fontosabb előadást tartani egy szakszervezet rendezvényén, mint részt venni az Európai Bizottság ülésén, ahol Magyarországról döntenek, akkor azt kell mondani, hogy méltatlan a magyar és az európai polgárok bizalmára."

A Fidesz nyilatkozatához hasonlót adott ki - immár a brüsszeli döntés ismertetése után - a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) is. Szerintük "minősíthetetlen és elfogadhatatlan, hogy Andor László magyar EU-biztos, aki közpénzből fizetett tisztviselő, szerdán nem ment el arra az ülésre, ahol a Magyarországgal szembeni intézkedésekről döntött az EU-Bizottság". A kisebbik kormánypárt közleményében az áll: "Nem véletlen Andor László magatartása, hiszen Gyurcsány Ferenc jelölte erre a tisztségre. Megtalálta a zsák a foltját. Ez is a nemzetárulás egyik szocialista formája."

Andor László a kormánypártok kifogásaira úgy reagált: azért maradt távol az EB-ülésről, mert a szerdai, budapesti nyugdíj-konferencia időpontját már jóval korábban rögzítették, állásfoglalását pedig írásban juttatta el a bizottsághoz. Andor László "kiszámíthatónak" nevezte a szerdai döntés tartalmát. Az álláspontját érintő kérdésre azt válaszolta az uniós biztos: akkor ismerteti a tartalmát, ha mások is nyilvánosságra hozzák saját állásfoglalásukat.