Sötétben tapogatóznak, akik az eszközkezelőre várnak

Vágólapra másolva!
A bankok már kijelölték a kényszerértékesítésre váró ingatlanok listáját, de a tulajdonosok még nem tudják, milyen feltételekkel ajánlhatják fel lakásukat a Nemzeti Eszközkezelőnek. Harminc napon belül kellene dönteniük, de egy szükséges kormányrendelet még nem készült el. Ez határozná meg a fizetendő bérleti díjat.
Vágólapra másolva!

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben kaptak már levelet a bankjuktól és szeretnének részt venni a Nemzeti Eszközkezelő programjában, küldjék el tapasztalataikat és kérdéseiket a gazdasag@origo.hu címre!

Tavaly decemberben világos menetrendet vázolt a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) arról, hogy miként kezdi meg a működését és mit kell tenniük a bedőlt hiteleseknek akkor, ha átadnák lakásukat, ennek megfelelően a bankok már kijelölték az első adag ingatlant, amely elvileg bekerülhet a programba. A legfontosabb feltételeket egy kormányrendeletnek rögzítené, így például a fizetendő bérleti díj összegét.

E nélkül igen nehéz felelősen dönteniük az ingatlantulajdonosoknak, hiszen évekre előre fel kell mérniük, hogy képesek lesznek-e bérlőként finanszíroznia a lakhatásukat. Azt is kellene tudniuk, hogy mi történik akkor, ha a bérlő nem tudja majd fizetni a bérleti díjat - ezt is a még hiányzó kormányrendelet határozná meg.

Az [origo] kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy "a Nemzeti Eszközkezelő programjának keretében megvásárolandó lakások bérlésével kapcsolatos paramétereket, így a bérleti díj mértékét is a kormány rendeletben határozza majd meg, amelynek szakmai előkészítése a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. és az érintett tárcák bevonásával jelenleg folyamatban van". Az időzítésre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.

Az összes szükséges feltétel rögzítése azért sürgető kérdés, mert miután a bankok levélben értesítik az érintett adósokat (azokat, akiknek már felmondták a szerződésüket és elárvereznék a lakásukat), nekik 30 napon belül kell a kijelölt bankfiókban jelezniük szándékukat, hogy a NET-nek adnák el az ingatlanjukat. Akik tehát már megkapták a levelet a banktól, azok vannak a legszorultabb helyzetben. Vagy úgy kell döntést hozniuk, hogy nem ismerik a leglényegesebb paramétert, vagy várva a kormányrendeletre, azt kockáztatják, hogy kicsúsznak a 30 napos határidőből.