Vágólapra másolva!
A Microsoft, az Apple és a különböző Linuxok tervezői is az alapoktól akarják újraépíteni a felhasználók asztalát, főként a táblagépek irányába mozdulva. Eltűnhet a harminc éve megszokott munkakörnyezet. Mi jön helyette?
Vágólapra másolva!

Az asztal metafora, azaz a számítógép munkaterületének az íróasztalról vagy szekreterről való mintázása egyidős a személyi számítógépekkel. Már az első grafikus felhasználói felülettel rendelkező PC, az Apple Lisa, vagy az azt ihlető Xerox Star is így épült fel. A felhasználó asztalon rendezheti a dokumentumait, amiből ha túl sok van, akkor mappákban is elhelyezheti az együvé tartozókat.

A metaforák használatára azért van szükség, mert ezek teszik gyorsan megérthetővé és megtanulhatóvá az egyes rendszereket. A lényegében egységes felület miatt mindegy, hogy egy linuxos, windowsos vagy maces gép elé ül-e le a felhasználó, internetezni, szöveget szerkeszteni és fájlokat rendezgetni mindegyiken tud. Elképzelhető, hogy az egyes funkciók nem ott lesznek, ahol megszokta, de a kiindulási alapok azonosak.

Radikális váltást hoz az új Windows

Az operációs rendszerek viszonylagos egyformaságának hamarosan vége szakadhat. A két nagy szoftvergyártó és a linuxos közösség is azon dolgozik, hogy megújítsa a harminc éve változatlan asztalt. A Windows 8-cal eltűnik a tizenhét éve megismert Start menü, a grafikus felületek bevezetése óta használt ablakok pedig teljesen átalakulnak. Nem lehet már sakkozni, hogy az összes alkalmazás, vagy legalább a fejlécük látsszon, egyszerre csak egy-két program lehet a felhasználó szeme előtt. Az ikonok helyét a jóval informatívabb csempék veszik át, az egér helyett pedig ujjait is használhatja az ember, egyszerre több ponton érintve a kijelzőt.

forrás: Microsoft
Első látásra nem is hasonlít az eddigi rendszerekre az új Windows

A radikális változást enyhíti, hogy a régi programok kedvéért előhozható a megszokott Windows Asztal mása is, de Start menü azon sem lesz. Mivel a szabadon tesztelhető, széles körnek szánt bétaverzió még csak pár napja elérhető, így nem lehet pontosan látni, hogy mit fognak szólni a rendszerhez a munkára használt számítógépek tízezreit üzemeltető cégek, és a gépüket megszokások mentén használók. Még az is elképzelhető, hogy a Windows 8 nem lesz akkora siker a PC-ken, mint a jelenlegi Windows 7 volt. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy a Microsoft remek táblagépre alkalmas operációs rendszert alkotott.

Sosem adják fel a parancssort

A különböző Linuxokról a legnehezebb általános kijelentéseket tenni, mert az év minden napjára jut egy-egy Linux-disztribúció, ami kicsit eltér a többitől. Pont ez a tulajdonsága tette alkalmassá a Linuxot arra, hogy a fejlesztők új metaforákkal kísérletezzenek. A Metro felülethez hasonlóan a kijelző megtöltésére törekvő csempe-rendszerű (tiling) ablakkezelőktől kezdve a hagyományos asztal lebontására törekvő, táblagépekre hajazó felhasználói felületekre is van példa.

Forrás: [origo]
Parancssorra cserélné a menüket az Ubuntu atyja

Az otthoni felhasználók között talán legnépszerűbb Ubuntu Linux frissítésről frissítésre próbálkozik újításokkal. Január végi blogposztjában Mark Shuttleworth, az Ubuntu-projekt vezetője azt jelentette be, hogy a rendszer igyekszik megszabadulni a menüktől. A parancsok tucatjait elérhetővé tevő vezérlőcsík helyett egy olyan parancssor kerül, amibe a felhasznló begépelheti, hogy mit akar csinálni, az pedig mutatja a beírt szóhoz kapcsolódó opciókat. Ezen a felületen ugyanolyan gyorsan lehet majd megtalálni egy régebbi könyvjelzőt a böngészőben, mint egy tegnap megnyitott oldalt, nem nehezebb megkeresni az Openoffice legmélyebben elrejtett funkcióját, mint a Másolás parancsot.

Végül minden iPaddé válik

Kétség nem fér ahhoz, hogy a felhasználói felületek átszabása terén az Apple a legsikeresebb. A cég folyamatosan módosította, továbbfejlesztette a Mac OS X felületét, egy pillanatig sem hagyva, hogy a felhasználók kicsit megállapodjanak. Az ablakok közti sakkozást megkönnyítő Exposé felület, a különböző munkafázisok összerendezését segítő virtuális asztalok vagy a minialkalmazásokat kínáló Dashboard. Mikor ezek használatát megtanulták az emberek, a három összeolvadt egy Mission Control nevű új szoftverben.


A lassú átalakulásban hisz az Apple

A cég 2007-ben kiadta az okostelefon kategóriát megváltoztató iPhone-t, pár évvel később pedig megjelent az iPhone rendszerét használó táblagép. Az iPad-en kidologozott új megoldások hamarosan meg fognak jelenni az Apple asztali operációs rendszerén is. A cég ugyanúgy tabletesíteni próbálja a számítógépeit, mint a Microsoft, ám lényegesen kisebb lépésekben halad. Affelől azonban nem lehet kétségünk, hogy pár év múlva megkülönböztethetetlen lesz az iPhone-on futó iOS és a Mac OS X operációs rendszer.

Sosem volt tökéletes a hasonlat

Az asztal-hasonlat sosem volt tökéletes: a szöveges fájlok - amely szót fonetikus átírásban vett át a magyar nyelv, de eredeti jelentése szerint akta, iratcsomó - még tökéletesen belefértek, az asztalon tárolt zenei állományoknak, filmeknek vagy programoknak már nem igazán volt való világbeli megfelelője. A programok indítására szolgáló ikonok azonban részben már feszegetik a metafora határait. Mégis az Ablak, Ikon, Kurzor, Menü felépítés (Windows, Icon, Menu, Pointer, azaz WIMP) uralja harminc éve a számítógépeket.

A klasszikus felépítést legutoljára David Gelenter, a világháló eljövetelét is "megjósló" informatikus illette komoly kritikával 2000-ben. Második eljövetel című kiáltványában az íróasztalra hajazó rendszerek eltűnését és a Facebook jelenlegi Idővonal nevű profiloldalához hasonló felületek megjelenését hirdette.


Az asztal metaforát próbálta tökéletesíteni a Google által felvásárolt Bump Top

Gelenter szerint a metafora eleve pontatlan volt: míg az asztal egyszerűen bővíthető fiókokkal, kiegészítő lapokkal, addig az operációs rendszer asztala fix méretű. Tovább rontja ezt, hogy a gépet iratszekrényként használják. A vizionárius szerint a számítógépen nem a felhasználónak kellene mappákba rendezni a fájlokat, hanem a mappáknak kéne magukba gyűjteni az oda tartozó állományokat. Ha egy fájl öt mappába is illik - például egy fotó a 2011, nyaralás, apa, portré mappákba - akkor mind az ötben jelen kell legyen. Az informatikának nem bonyolult iratszekrényeket kell gyártani, hanem egyszerűbb mesterséges elméket - írta Gelenter.

Nehéz szabadulni az irodai hasonlatoktól

Az irodai jellegű metaforák teljes eltűnésétől nem kell félni. A tenyérszámítógépek megjelenése óta kísérti a kütyügyártókat egy másik hasonlat, amit úgy lehetne leírni, hogy a tenyérszámítógép, okostelefon olyan, mint egy titkár. Nem véletlen, hogy a PDA betűszó A-ja az asszisztens rövidítése a betűszóban. Ugyanennek a gondolatnak a továbbgondolásaként született az iPhone 4S okostelefon Siri rendszere, amely szintén asszisztens akar lenni, átrendezi a felhasználó naptárát, hívásokat kezdeményez, programot ajánl. A Siri azonban emberibb, mint az eddig megoldások, még az is elképzelhető, hogy segíteni fogja a mindennapi munkát.