Lassan tér vissza a tavaszi meleg

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, süt ki a nap. Szombaton már kellemes kirándulóidő lesz. Feloszlóban van a Magyarország időjárását befolyásoló hidegfront, de a hatására még kissé hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.
Vágólapra másolva!

Pénteken egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet, és süt ki a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok Celsius-fok között valószínű. Péntek reggel 8 órakor Nyíregyházán volt a leghidegebb -1 fokkal, Szombathelyen és Sármelléken mérték a legmelegebbet, 6 fokot. Budapesten 1 fok volt. Késő estére 0, +5 fokig hűl le a levegő.

Csak a Dunántúlon lehet kisebb eső, zápor. Emellett a Dunántúl nagy részén megélénkül, nyugati felén meg is erősödik az északi szél, másutt általában mérsékelt marad a légmozgás.

Szombaton már melegebb lesz: sok napsütés várható, ha időnként meg is növekszik a felhőzet, csapadék nem lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 12 fok között alakul. Budapest, Szombathely, Veszprém és Zalaegerszeg környékén valószínű a legmelegebb idő. Mérsékelt marad a légmozgás.

Vasárnap észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordulhat elő eső, zápor, jelentős mennyiségű csapadékra azonban továbbra sem számíthatunk. A szél mindenütt északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7, 12 fok között alakul.

Feloszlóban van a Magyarország időjárását befolyásoló hidegfront, de a hatására még kissé hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Emiatt az erre érzékenyek a hidegfronttal együtt járó panaszokat tapasztalhatnak. Ilyen lehet a fejfájás, migrén és a vérnyomás csökkenése.

Beszorult a ciklon Közép-Európa fölé

Keskeny, észak-déli irányú sávban két anticiklon helyezkedik el Európa nyugati partvidéke felett, valamint a balti államoktól a Fekete-tengerig. A két magasnyomás közé egy ciklon nyúlik be, amely Izlandtól Közép-Európán át egészen a Földközi-tenger déli medencéjéig tart. Ez utóbbinak a területén sok a felhő, eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul.

A hőmérséklet alakulásában lényeges változás nem történt; továbbra is az Urál előterében mérik a leghidegebbet, ott a délutáni hőmérséklet is több helyen -5 fok alatt marad. A szárazföld legmelegebb része a Pireneusi-félsziget, a maximumhőmérséklet a félsziget déli és nyugati vidékein 16 és 20 fok között alakul.