Fegyvereket küldött a szíriai lázadóknak Szaúd-Arábia

Vágólapra másolva!
A szíriai vérfürdő befejezése érdekében hadfelszerelést küldött Szaúd-Arábia a szíriai lázadóknak. Szaúd-Arábia élesen bírálja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét a tavaly kirobbant népfelkelés véres elfojtása miatt. Katar és Kuvait is küldene fegyvereket.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia hadfelszerelést küldött Jordánián keresztül a szíriai kormány ellen fellázadt, többnyire zendülő katonákból álló Szabad Szíriai Hadseregnek - közölte szombaton egy arab diplomata. A neve elhallgatását kérő diplomata elmondta, hogy Rijád saját kezdeményezésére, a szíriai vérfürdő befejezése érdekében küldött hadfelszerelést Jordániába, hogy onnan eljuttassák a szíriai lázadóknak.

Az arab világban nagy befolyással rendelkező Szaúd-Arábia élesen bírálja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét a tavaly kirobbant népfelkelés véres elfojtása miatt. Rijád szerdán bejelentette, hogy bezárja damaszkuszi nagykövetségét, és hazarendeli diplomatáit; a szaúdi nagykövetet már tavaly augusztusban hazahívták Szíriából.

Szaúd el-Fejszál herceg, a szaúdi külügyminiszter március 4-én úgy vélekedett, hogy a szíriai ellenzéknek jogában áll felfegyvereznie magát. Több más ország, köztük Katar már szintén jelezte, hogy kész fegyvert szállítani a szíriai felkelőknek, a kuvaiti parlament pedig határozatban szólított fel erre.

Szíria hétfőn azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát és Katart, hogy "a terroristák bűntársai", és ezért maguk is osztoznak a felelőségben a kiontott vér miatt. Damaszkusz rendszeresen terroristaként bélyegzi meg a kormányellenes felkelőket.

A Szabad Szíriai Hadsereg több ezer dezertált katonából és a hozzájuk csatlakozott civilekből áll, akik könnyűfegyverekkel veszik fel a harcot a nehézfegyverekkel is rendelkező szíriai reguláris hadsereggel. A szaúdi lakosság egy részét törzsi kötelékek kötik össze a szíriai szunnitákkal. A sivatagi királyság államfője, Abdallah bin Abdel-Azíz anyja például a kelet-szíriai sammar törzs leszármazottja volt.