Egyre vékonyabban jut a szószból az új-zélandi pirítósokra

Vágólapra másolva!
Rosszkedvű reggelekre ébrednek mostanában Új-Zélandon, ahol egyre fenyegetőbb a marmite-hiány. A reggeli pirítósra kent élesztőszósz egyetlen helyi gyártója a tavalyi földrengés miatt húzta le a rolót, és csak júliusra tudja újraindítani a termelést. Még a helyi miniszterelnök is megjegyezte, kénytelen lesz ő is vékonyabban kenni a pirítóst.
Vágólapra másolva!

"Attól tartok, vékonyabban kell majd kennem. Már csak nagyon kevés van az irodámban, és ha kifogy, tisztában vagyok vele, hogy nem nagyon lesz utánpótlás" - még John Key új-zélandi miniszterelnök is megszólalt az új-zélandiakat lázban tartó marmite-hiány miatt.

A marmite (élesztőszósz), a sörfőzés egyik mellékterméke, brit területeken kedvelt reggeli étel, pirítósra szokás kenni. Két fő fajtája van, a rendkívül sós-savanyú brit, illetve a kissé más ízű új-zélandi.

Utóbbit egyetlen gyártó, a Sanitarium készíti, és Új-Zélandon kívül Ausztráliában, illetve az egész Csendes-óceáni térségben kedvelt. A gyár azonban tavaly ősszel a Christchurch várost sújtó földrengésben megrongálódott, ezért leállították a termelést. A készletek most kezdenek kifogyni, egyes boltokban már nem kapni a csemegéből, optimista becslések szerint is heteken belül elfogy minden üveg.

Forrás: AFP
A brit változat nem lesz elég

A termékhiány miatt van, aki "marmageddonról" beszél, mások internetes aukciókon hirdetik meglévő készleteiket. A miniszterelnök azt javasolta honfitársainak, hogy ideiglenesen térjenek át az ausztrál gyártású Vegemite-ra, a gyártó cég pedig honlapján üzen az aggódó rajongóknak: keményen dolgoznak, hogy újra működhessen a gyár, a termelés újraindulása júliusra várható. "Ne boruljatok ki! Hamarosan visszajövünk!" írták.

Pierre van Heerden, a Sanitarium igazgatója szerint nehéz lesz más termékkel pótolni a hiányt Új-Zélandon, ahol az emberek az ő szószukkal nőttek fel. Az igazgató addig is takarékoskodásra inti a fogyasztókat. Azt javasolja meleg pirítósra kenjék, úgy könnyebben eloszlik, és kevesebb is beteríti a kenyérszeletet, és az uzsonnára készülő szendvicsekhez is elég, ha csak az egyik kenyeret kenik meg.