Martonyit, Sólyomot, Bakát is emlegetik

Vágólapra másolva!
Ha Schmitt Pál államfő lemond a köztársasági elnöki posztról, a kormánypártnak kell megneveznie új jelöltjét. Véleménye az ellenzéknek is van, MSZP-s politikusok Sólyómmal és Bakával példálóznak, a Jobbik közvetlenül választana, Gyurcsánynak is van ötlete, de az LMP-nek nincs stratégiája.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtökön délután 33:4 arányban úgy döntött, megfosztja doktori címétől Schmitt Pál köztársasági elnököt. Az indok: nem volt tudományos munka a doktori dolgozat mögött. Schmitt csütörtök este ért haza dél-koreai látogatásáról, frankfurti repülőtéren értesült a történtekről. Az elnök összes pénteki programját törölték, Schmitt azonban este interjút fog adni a köztévének (percről percre tudósításunkat itt olvashatják) Schmitt Pált az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel. Az [origo] arra volt kíváncsi, mire készül az ellenzék, ha az államfő valóban távozik.

"Megfontolnánk, hogy a Fideszt támogassuk egy olyan jelölt megválasztásában, aki bizonyította elkötelezettségét a köztársaság eszméjéhez, így fékje tud lenni azoknak a törvényjavaslatoknak, amelyek az országot megrontják" - közölte az [origo]-val Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Szerinte egy baloldali értékeket valló köztársasági elnök megválasztásának jelen pillanatban nincs esélye, ugyanakkor az ország helyzetében az ellenzéknek felelősen kell végiggondolnia, mit tehet azért, hogy "kijózanodjon a kétharmadba belebódult kormánypárti többség".

"Ilyen jelöltnek tartom egyébként Sólyom Lászlót, akit egyszer már megválasztott a Fidesz" - mondta Mesterházy. Azt is hozzátette, hogy a Jobbikon kívül minden politikai párttal szívesen egyeztetnek közös jelölt állításáról.

"Döglött oroszlánba nem rúgunk" - mondta az [origo]-nak Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő, aki Mesterházy Attilával versenyez a párt elnökségért a hétvégi tisztújításon. Szerinte a párton belül egyelőre csak háttérbeszélgetések során volt szó a köztársasági elnöki pozícióról, ezeken pedig az az álláspont alakult ki, hogy már a Schmitt Pál lemondása utáni eseményekkel kell foglalkozni.

Szanyi szerint fontos, hogy Schmitt és a Fidesz "befejezze az agonizálást", és találjon egy megfelelő jelöltet a köztársasági elnöki pozícióra. "Erőlködhetünk mi is, de nekik van megfelelő szavazaterejük" - mondta Szanyi a kormánypártok kétharmados parlamenti többségére utalva. "Nemzetközi tekintélye legyen, jártas legyen államügyekben, és legyen megkérdőjelezhetetlen életútja" - mondta az általuk elfogadható jelöltről Szanyi, hozzátéve, személyesen neki egy Baka András jellegű ember elfogadható lenne.

"Ettől függetlenül más pártok, köztük az MSZP is el fog tűnődni azon, hogy saját jelöltet állításon" - mondta Szanyi. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy miután megismerték a Fidesz jelöltjét, a demokratikus erők úgy döntenek, közös jelöltet állítanak, azt azonban hangsúlyozta, jelenleg "a Fidesznél van a labda".

A Jobbik az alaptörvényt is módosítaná

A Jobbik nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a kisdoktori címtől megfosztott Schmitt Pál hivatalában marad, ezért azt javasolja, hogy az államfő lemondása után közvetlenül válasszák meg az új köztársasági elnököt - jelentette ki Vona Gábor pártelnök Tiszavasváriban pénteken.

"Az államfői tisztség megroggyant tekintélyét kellő legitimitással kell helyreállítani, de ez nem úgy megy, hogy a Fidesz javasol mást jelöltet, például Martonyi János külügyminisztert" - fogalmazott Vona Gábor, aki szerint az egyetlen lehetőség, hogy az új köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg. Vona szerint a Jobbik hétfőn benyújtja ezzel kapcsolatos alaptörvény-módosító javaslatát az Országgyűlésnek.

Az utód személyét firtató kérdésre Vona Gábor azt mondta, az alaptörvény szerint a képviselők egyötöde szükséges ahhoz, hogy bárki államfőjelöltet állíthasson, annak azonban nincs realitása, hogy az ellenzék, azaz az MSZP, az LMP és a Jobbik közös jelöltet találjon. A közvetlen államfőválasztás esetén a Jobbik is jelöltet állítana, személyéről azonban Vona nem kívánt nyilatkozni. "Nevekről nem született döntés" - mondta az [origo]-nak Szabó Gábor pártigazgató a pénteki elnökségi ülésről. Szerinte eleve korai lenne még konkrét jelöltről beszélni.

Gyurcsánynak és Szilinek is vannak ötletei

"Nagy stratégia egyelőre erre vonatkozóan nincs" - mondta az [origo]-nak a Schmitt Pál lemondását követő helyzetről Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője. Szerinte Schmitt méltatlanná vált a tisztség betöltésére, a lemondását követően pedig a kormányzati kétharmadnak lesz lehetősége jelöltet állítani.

Az ország érdeke az, hogy egy olyan jelölt legyen az új köztársasági elnök, aki méltósággal, megalapozottsággal és politikai autonómiával tudja végezni a munkáját, mondta Jávor. Arra a kérdésre, hogy a pártnak van-e jelöltje, azt mondta, erről még nem beszéltek, és egy ilyen javaslatot csak egy széles körű belső egyeztetés után tehet az LMP. Szerinte Schmitt Pál lemondása után a pártnak át kell gondolnia azt, hogy van-e olyan személy, akit támogatni tudnának.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Schmitt Pál köztársasági elnökként már csak órái, legfeljebb napjai vannak hátra, ezért a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus pártoknak az új államfő megválasztásán érdemes gondolkodniuk. A volt miniszterelnök pénteken azt mondta: mivel a Fidesz-KDNP képtelen volt egyedül alkalmas köztársasági elnököt választani, bár az ehhez szükséges többsége továbbra is megvan az Országgyűlésben, erkölcsi értelemben elveszítette a jogát arra, hogy ismét az ellenzék egyetértése nélkül válasszon államfőt. A DK ezért azt szorgalmazza, hogy Schmitt Pál utódját a kormánypártok és a demokratikus ellenzék közösen jelölje és válassza meg. Ennek érdekében a párt petíciót is indít, Közös elnököt a közös hazának! mottóval.

Szili Katalin egykori államfőjelölt a Szociális Unió elnökeként azt javasolja, a jövőben közvetlenül a választópolgárok választhassák meg a köztársasági elnököt, ugyanis hosszú távon csak így biztosítható a tisztség méltóságának visszaállítása. A volt házelnök - aki Sólyom Lászlóval szemben alulmaradt az elnökválasztáson -, jelenleg független országgyűlési képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a köztársasági elnöki intézmény csak akkor képes kifejezni a nemzet egységét, ha az "elnök pozíciója és személye kikerül a pártpolitika napi csatározásainak színteréről".