Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Meg fogjátok ismerni a punkos énemet." Uffie a Quartnak

Huffie, amerikai énekesnő
Vágólapra másolva!
Az amerikai származású, de hosszú ideje Párizsban élő énekesnő-rapper, Anna-Catherine Hartley, művésznevén Uffie a Justice és az Ed Banger kiadó farvizén lett alternatív sztár, két évvel ezelőtti debütáló albuma pedig már egy komolyabb popkarrier lehetőségét is felvillantja. Uffie egy dj-szett erejéig lépett fel hétfő este Budapesten, a Bermuda bemutatkozó koncertje alkalmából, és ez előtt beszélgettünk röviden vele és segítőjével, a Bumblebeezből ismert Chris Colonnával. A beszélgetés egy részét sajnos elvitte a Gödör közönségének háttérzaja, de így is kiderült pár érdekesség.
Vágólapra másolva!

Már többször is nyilatkoztad, hogy új albumon dolgozol, mit lehet tudni erről?

Igen, már egy ideje valóban dolgozom az új lemezemen, elég izgatott is vagyok miatta. Remélem, nem fog megint hosszan elhúzódni, hiszen az első is majdnem négy évig tartott, mire elkészült, nem szeretném ezt még egyszer. [nevet] Chrisszel most együtt dj-zünk, de az új lemezen is együtt dolgozunk, ő az én fő kahunám, mindenesem.

Az első lemezen sok, különböző producerrel dolgoztál együtt, ezek szerint most homogénebb anyag lesz?

Itt is lesznek azért Chrisen kívül mások is. Például Nathan "Brace Paine" a Gossipból, és mások is, de ő a legfontosabb segítőm a lemezen.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

És mire számítsunk?

Meg fogjátok ismerni a punkos énemet. Nagyon más lesz, mint az első album volt, némileg változott az ízlésem, rockosabb lemez lesz sokkal.

Chris: Igen, de azért döntően elektronikus lemez lesz ez is, csak rockos dalstruktúrákkal.

Az első lemezen leginkább az elektro-színtérről dolgoztál közreműködőkkel, és kiadód, az Ed Banger is erről a stílusról nevezetes. Ebből mi fog érződni?

Ez annyira most nem fog érződni szerintem, persze lesznek ismerős elemek az első lemezről, de inkább a punkos attitűd a lényeg. Meg a fejlődés: fokozatosan alakul az a stílus, ami a rám leginkább jellemző.

Értek-e újfajta zenei hatások az elmúlt évben?

A leginkább Azealia Banks dolgai tetszenek, szerintem zseniális csaj, eddig minden tetszett tőle, amit hallottam.

Chris: Így van, akárcsak Anna, én is bírom Azealia Banks-t, aztán nekem nagyon tetszett az Iceage lemeze is. De sok egyéb műfajt is hallgatok, sokat tudnék még mondani.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Chris Annaként emleget téged, te is úgy mutatkoztál be az előbb. Az Uffie-t ezek szerint csak a színpadon használod?

Hülye helyzet, mert általában mindenki Uffie-nak hív, de én azért sosem mutatkoznék be így. Nem arról van szó, hogy egy önálló személyiség lenne, mert Uffie is én vagyok, a szövegeket én írom, csak ez az exhibicionista énemet hozza felszínre. Én azért kicsit összetettebb vagyok ennél.

Még nem vagy 25 éves sem, mégis három kontinensen is éltél már huzamosabb ideig, hogy jött össze ez így?

Már a szüleim is különböző országokból jöttek: apám angol, anyám amerikai, én Floridában születtem, de aztán Hong Kongban nőttem fel, ami egy elég nemzetközi közeg. Innét visszamentünk Amerikába, ott éltem 15 éves koromig, és itt kezdtem el érdeklődni a hiphop, meg egyáltalán a popzene iránt. Aztán meglátogattam apámat, aki épp Párizsban élt akkor, és itt ragadtam én is.

Egy ott töltött évtized után párizsinak érzed magad, vagy amerikainak?

Valamennyire igen, de nincs igazán komoly identitástudatom, nagyon sok minden köt Párizshoz, ugyanakkor gyakran járok vissza Amerikába is, arról nem is beszélve, hogy rengeteg utazom a világ minden tájára, nincs tehát egy olyan ország, amihez különösen kötődnék.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Amerikában mennyire ismernek téged?

Ott kevésbé, mint például Németországban, Japánban vagy Ausztráliában, de nem is ez a lényeg. Az internet segítségével igazából már bárhol megtalálhatod a saját táborodat, nem lényeges az, hogy országos szinten mennyire vagy népszerű valahol.

Annak idején elég sokat köszönhettél a MySpace-nek. Hiányzik neked?

A MySpace? Nem hiányzik egyáltalán [nevet]. Valóban fontos volt, de igazából nem a MySpace a lényeg: valami mindig lesz, ahová kirakhatod a dolgaidat. Most épp a Facebook, vagy éppen a Soundcloud, akármi. De arra büszke vagyok, hogy az internetnek köszönhetően lettem valaki.

Hol van ilyenkor a kislányod?

Most otthon van, a barátom vigyáz rá, de meg kellett szoknom, hogy nem utazhattam el csak úgy, amióta megvan, kicsit át kellett alakítani az életem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről