A szakmunkások fejébe is tuszkolna tananyagot Balog

Vágólapra másolva!
Balog Zoltán szerint megeshet, hogy el kell halasztani a pedagógusok béremelését, a jogász- és közgazdászképzésben tanulóknak pedig nem okozhat gondot a tandíj. Balog nem készül tömeges elbocsátásokra, és ragaszkodik ahhoz, hogy még a szakmunkásképzőkben is legyen egy minimális tananyag, amelyet kötelező elsajátítani.
Vágólapra másolva!

"Fölösleges zsákbamacskát árulni" - mondta kedden, a parlament oktatási bizottságában a humán csúcstárca, új nevén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetésére kijelölt Balog Zolán, akit több képviselő is arról kérdezett: valóban lehetséges-e, hogy elhalasztják a pedagógusok számára béremelést jelentő életpályamodell bevezetését.

Balog szerint az életpályamodellnek 2013. szeptember 1-től kellene indulnia, de a gazdasági helyzet függvényében előfordulhat, hogy fél évvel el kell tolni. A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által korábban "évtizedes adósság törlesztésének" nevezett pedagógus-életpályamodell 2013-ban az államnak 61 milliárd forintba kerülne, majd 2015-ig 381,5 milliárd pluszköltséggel járna.

A szakmunkásoknak is tanulni kell

"Van egy elképzelésünk arról, hogyan akarjuk a tragikus húsz év után az országot, és ebből vezetjük le a szakpolitikai feladatainkat" - mondta a kormány terveiről Balog, aki ugyanakkor elismerte, hogy szakpolitikai ügyekben rá van utalva az államtitkárra és a helyettes államtitkárokra. Ugyanakkor védelmébe vette a csúcsminisztériumi rendszert. Úgy fogalmazott: "a szakpolitikák nagy kísértése, hogy szétdarabolják az embert", de őt a miniszterelnök meggyőzte arról, hogy jobb egységesen kezelni az emberi erőforrásokat.

Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője Balog egy korábbi mondatára kérdezett rá, amelyben arra utalt, hogy lehetnek fölösleges pedagóguskapacitások, amelyeket hasznosítani akarnak. Mégiscsak lesznek elbocsátások? - kérdezte a képviselő, mire a miniszterjelölt azt mondta: nem léteznek a leépítésről szóló titkos tanulmányok. Viszont vannak pályaelhagyók és munkanélküliek is, az ő munkájukat akarják például a felnőttképzésben használni.

A keddi ülésen vita alakult ki a kormánypárti és ellenzéki képviselők közt a szakképzési törvény parlament előtt lévő módosításáról, amely többek közt lehetőséget ad a közismereti tárgyak arányának csökkentésére. Balog erről azt mondta: értelmetlen dolgokat valóban nem kell tanítani a szakmunkásképzőkben, de a kerettantervben meg lesz határozva egy "nagyon erős" közismereti rész, amely biztosíték lesz arra, hogy bizonyos tartalmakat nem lehet majd kihagyni.

A jogászoknak nem gond a diákhitel

Balog megkerülte az iskolák államosítására és az esetleges intézménybezárásokra vonatkozó kérdéseket. Szerinte jelenleg a rendszer finomhangolása zajlik, amelyben tisztázni kell a fenntartó állam és az önkormányzatok viszonyát, majd pedig ezt át kell vezetni a köznevelési törvénybe is. A miniszterjelölt szerint az államosítás többről szól, mint hogy átírják a táblát, egységes, ellenőrizhető rendszer jön létre, mert eddig, példátlanul szabadjára volt engedve a közoktatás.

Farkas Gergely jobbikos képviselő kérdésére Balog védelmébe vette a felsőoktatás átszervezését. Szerinte az ingyenes férőhelyek számának csökkentése mellett lesz "egy nagyon masszív ösztöndíjrendszer" is. A jogász- és közgazdász-férőhelyek számának drasztikus csökkentéséről azt mondta: vannak olyan szakmák, ahol egy diákhitel visszafizetése nem jelent gondot. A miniszterjelölt szerint nem kell kétségbe esni, hogy idén csak 109 ezren felvételiztek, hiszen ez is jóval több, mint a 89 ezer érettségiző.

Az oktatási bizottság kormánypárti többsége 13 igen szavazattal, hat ellenében támogatta Balog Zoltán miniszteri kinevezését. Balogra kedden még három meghallgatás vár, és jövő hétfőn teheti le az esküt az Országgyűlésben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetésére kijelölt Balog Zoltán kedden négy parlamenti bizottsági meghallgatáson vesz részt. Ezeken választ kell adnia a jövő hétfőtől a felügyelete alá tartozó szakterületek - oktatás, kultúra, egészségügy, illetve emberi jogok és vallásügy - legfontosabb, aktuális kérdéseire is. A mamuttárca alá tartozó területeken az elmúlt két évben már elkezdődtek az átalakítások, de ezek többsége feszültséggel járt, és a pedagógusokon túl az egészségügyben dolgozók is béremelésre várnak. A Balog Zoltánra váró feladatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.