Asszonykórustól kéne tűzbe jönniük a lengyel focistáknak

Vágólapra másolva!
A nagy sportesemények népszerűségét a zeneipar is igyekszik meglovagolni, a futballtornák  előtt  általában a legtöbb résztvevő ország előrukkol egy alkalomra írt dallal. A házigazda rendhagyó Eb-himnuszát feltehetően poénból választotta ki a lengyel nép, az angolok pedig nagy dobásra készülnek egy régi klasszikus feldolgozásával.
Vágólapra másolva!

Angliában vált először hagyománnyá, hogy a nagy tornákra indulót írni a futballcsapatnak, mára pedig gyakorlatilag mindenhol elterjedt a szokás. Az idei Európa-bajnokságra már kész a lengyel és az ír válogatott Eb-himnusza, és a hátralévő egy hónapban bizton számíthatunk még jó pár fociról szóló dalra.

Az írek dalban legyőzhetetlenek

Az egyik rendező, Lengyelország nem bízta a véletlenre a dolgot, komplett dalversenyt szervezett, mely során a közönség szavazatai alapján választották ki, hogy melyik legyen a válogatott hivatalos indulója. A végeredmény nagy meglepetést keltett, mert a győzelmet a Veresegyházi Asszonykórus lengyel megfelelője, a Jarzebina nevű népi együttes gyűjtötte be a Koko Euro Spoko című szerzeményével.

http://www.youtube.com/embed/YtDhMzDkois


A tradicionális népviseletbe öltözött asszonyságok lengyel pop- és rocksztárokat előztek meg, sokak szerint az emberek csak poénból szavaztak rájuk, ugyanakkor az egyik népszerű lengyel énekes, Pawel Konnak szerint semmi szégyellnivaló nincsen a dalban. "Ne tegyünk úgy, mintha a lengyel nemzet New York vagy Los Angeles utcáin született volna, az emberek többsége vidékről származik" - jelentette ki.

Az írek is figyeltek a hagyományokra, de az ő hivatalos Eb-daluk mégis jobban illeszkedik a futballhimnuszok tradíciójához. A számot két rendkívül népszerű ír folklórzenekar, a The Dubliners és a The Coronas tagjai írták és adják elő, míg a szöveg az egyik rádióadó hallgatóinak javaslatai alapján született. A dal egy közvetítésrészlettel indul, és a válogatott tagjai is közreműködnek benne.

http://www.youtube.com/embed/Q_I0-ZPSFWo


A The Dubliners hegedűse, John Sheahan azt mondta a számról: "Ne kérdezzenek a fociról, mert nem értek hozzá, de a zenéhez igen, és ez egy remek dal". A szövegben természetesen megemlítik az írek szakvezetőjét, Giovanni Trapattonit is, a fülbemászó refrén szerint pedig "az íreket sohasem lehet legyőzni".

Az angolok a klasszikusban bíznak

Az angolok egyelőre még nem álltak elő a maguk Eb-himnuszával, de ha hinni lehet a híreknek, akkor minden idők egyik legjobb futballdalát akarják felújítani a tornára. A legendás zenekar, a New Order az 1990-es vébére készítette el a World in motion című szerzeményét, amelyben a rapbetétet többek között John Barnes adta elő - a 2012-es Európa-bajnokságra állítólag a World in motiont dolgoznák fel, a két talán legnépszerűbb brit rapper, Dizzie Rascalt és Tinie Tempah-t közreműködésével.

A New Order dalával alighanem csak egyetlen angol futballnóta érhet fel, mégpedig a Lightning Seeds dala, a Three lions - közismertebb nevén a Football's coming home. A britpop-korszak csúcsán közepes sikereket elérő zenekart az FA az 1996-os, angliai rendezésű Eb előtt kérte fel, a daluk pedig elképesztően népszerű lett, nemcsak a slágerlistákon, hanem a lelátókon is. Később az 1998-as és a 2010-es vébén előtt is újra kiadták, mint az angol válogatott hivatalos dalát, de a siker legjobb fokmérője az, hogy a szurkolók is gyakran énekelik.

http://www.youtube.com/embed/DzY0kA1nEJg


www.global-soccer.eu