Kapcsolatot találtak a császármetszés és az elhízás között

Vágólapra másolva!
A császármetszéssel világra jött gyerekeknél akár kétszer nagyobb lehet a kisgyermekkori elhízás kockázata, mint a hüvelyi úton születettek körében - tették közzé bostoni kutatók. A magyarázat feltehetőleg a bélflóra különbözőségében rejlik, ami befolyásolja a táplálék hasznosulását.
Vágólapra másolva!

Susanna Y Huh és munkatársai az Archives of Disease in Childhood szaklapban közzétett vizsgálatban 1225 anya-gyerek párt vizsgáltak, akik nyolc Massachusetts állambeli terhesambulanciára jártak 1999 és 2002 között.

Az anyák a terhesség 22. hete előtt léptek be a vizsgálatba. Gyermekük súlyát és hosszát születéskor, 6 hónapos korban, majd 3 éves korban is megmérték. Az utóbbi alkalommal a gyermek bőrredőinek vastagságát is több ponton megmérték, amely a testzsír mennyiségét tükrözi.

Az 1255 anyának körülbelül a negyedénél (284 fő) végeztek császármetszést. Ezeknek az anyáknak átlagosan nagyobb volt a testsúlyuk, mint a hüvelyi úton szülőknek, gyermekük nagyobb súllyal született, és rövidebb ideig szoptattak.

A császármetszéssel született gyermekeknek közel 16 százaléka, míg a hüvelyi úton születetteknek csak 7,5 százaléka volt elhízott 3 éves korában. A császármetszéssel született gyerekekre továbbá nagyobb BMI-érték és vastagabb bőrredők voltak jellemzők 3 éves korban. A kisgyerekkori elhízás fokozott kockázata az anya testtömeg-indexétől és a gyerek születési súlyától függetlenül is kimutatható volt.

Más bélflóra, más anyagcsere

A kutatók szerint az összefüggés egyik lehetséges magyarázata, hogy a születés módja befolyásolja a születéskor szerzett bélbaktériumok összetételét. Cikkükben felhívják a figyelmet, hogy korábbi kutatások során a császármetszéssel született gyerekek belében többet mutattak ki a Firmicutes törzsbe tartozó baktériumokból és kevesebbet a Bacteroides nemzetségbe tartozókból, mint a hüvelyi úton születettekben. Ebbe a két csoportba tartozik a bélbaktériumok zöme.

Más kutatások szintén arra utaltak, hogy az elhízott emberekben több Firmicutes baktérium él. Lehet, hogy a bélbaktériumok azáltal befolyásolják az elhízás folyamatát, hogy növelik a táplálékból kivont energia mennyiségét, és serkentik a sejtekben az inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a zsírlerakódást - vélik a szerzők.

"A császármetszés és a gyermekkori elhízás fokozott kockázata közti kapcsolat fontos érvként szolgálhat amellett, hogy elkerüljük az orvosilag nem indokolt császármetszéseket" - írják a szerzők. Azoknak az anyáknak, akik a szülésnek ezt a módját választják, tisztában kell lenniük a gyerekükre jelentett potenciális egészségügyi kockázattal.

A császármetszést korábban összefüggésbe hozták az allergiás betegségek, a gyerekkori asztma és a lisztérzékenység (cöliákia) fokozott kockázatával.