Vágólapra másolva!
Bohus Richárd álmában sem gondolta, hogy a debreceni úszó-Eb után a rövidebbik hátúszó számában már övé lesz az országos csúcs, a hosszabbikon olimpiai résztvevőnek számít, és 19 évesen felnőtt világversenyen szerzett érme van. A siker érdekében a telefonját is eredményesen bevető békéscsabai úszót a 100 háton szerzett tapasztalat is segítették, hogy 50 háton bronzérmet szerezzen.

"Nagyon sokat jelentett, hogy a közönség ennyire mellém állt, és bátorított, nagy érzés, amikor a nevemet skandálják" - mondta mosolyogva az [origo]-nak az Eb egyik meglepetésembere, akit kórusban éltettek a debreceni lelátón a csütörtöki bronzérme után. "Ezzel együtt, bár bele-belegondoltam, hogy érmet szerezhetek, igazából mégse hittem."

A tavaly egy ifjúsági Eb-bronzéremmel feltűnő úszó egész héten remek teljesítményt nyújtott a debreceni viadalon. Hétfőn olimpiai A szintet úszva jutott döntőbe 100 háton, ahol másnap nyolcadik lett. Szerdán országos csúcsot javított 50 háton, és itt is fináléba került, ahol aztán csütörtökön hármas holtversenyben harmadik lett, élete első felnőtt érmét szerezve, közben újabb országos csúcsot úszva. A harmadik helyen páratlan módon hárman osztoztak meg, miután a francia Gandin és az izraeli Barnea is hajszálra azonos időt úszott a magyarral (25,14).

"Ez az A szint megindított bennem valamit, csütörtökön is mosolyogva jöttem a döntőre, és csak annyit mondtam, beleadok mindent." Bohus az [origo]-nak korábban elmondta, előre tudta, hogy az olimpiai A szintet csak délután lesz esélye megúszni, mert akkor sokkal jobb teljesítményre képes. Ezt igazolta is az Eb, hiszen mindhárom kiugró eredményét délután érte el.

A kedden 100 háton elért nyolcadik helyéből egy fontos tapasztalatot is leszűrt a fiatal tehetség. "Szerda este próbáltam arra figyelni, hogy ne járjak úgy, mint a hétfői olimpiai A szint után, amikor egész éjjel pörögtem az örömtől, és nem igazán tudtam pihenni a keddi döntőre. Nagyon összpontosítottam rá, hogy a szerdai országos csúcs öröme után ne engedjek ki, ott legyek fejben, és ez sikerült is szerencsére."

A csütörtök óta Eb-bronzérmes úszó a viadalon többször is bevetette telefonos mágiáját. Előbb az olimpiai A szinthez kellő időt (54,35) adta meg a telefonján a zárkioldó kódnak, és hajszálra meg is úszta hétfőn 100 háton. Szerdára átállította a kódot, és 50 háton az új kódtól csak egyetlen századdal elmaradva úszott országos csúcsot (25,36). "Hogy őszinte legyek, most az egyszer nem írtam át a telefonom kódját, úgyhogy nem miattam alakult ki ez a hármas holtverseny. Mindenesetre ez a finálé sokkal jobban esett, mint a 100 hát döntő, viszont egy csepp se volt több ebben az egészben, rettentően kiúsztam magam" - fogalmazott az országos csúcsot csütörtökön 25,14-re javító úszó.

Bohus szombaton az 50 gyors előfutamában is elindul, az még nem dőlt el, hogy a vasárnapi váltóban szerepet kap-e. Jövő hétre pihenőt kap edzőjétől, aztán folytatja a felkészülést az olimpiára. "A folytatáshoz ettől nagyobb lendületet sehonnan nem kaphatnék, mint amit itt Debrecenben elértem. A legnagyobb köszönet viszont a családomnak jár, az egész karrieremet ők alapozták meg, ők tartották bennem a lelket minden helyzetben."