Letöltendő büntetések garázdaságért a Cozma-ügyben

Vágólapra másolva!
25 vádlottra róttak ki büntetést első fokon a Marian Cozma megölésének éjszakáján történt garázdaság miatt, a büntetések nagy része három és fél évtől másfél évig terjed.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hirdettek a Marian Cozma meggyilkolása ügyében garázdaság miatt indított perben első fokon pénteken Veszprémben: az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor három és fél letöltendő börtönbüntetést, a másodrendű vádlott, Németh Győző 3 év négy hónap börtönbüntetést, míg a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván három év letöltendő börtönbüntetést kapott. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az elsőfokú Veszprémi Városi Bíróság ítéletében csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt indított büntetőperben másfél évtől három és fél évig terjedő letöltendő börtönbüntetéssel és egy esetben pénzbüntetéssel sújtotta a 25 vádlottat. A büntetések közül jellemzően a másfél év alattiak felfüggesztettek.

A bíróság az elsőrendű Raffael Sándor vádlottat a többi között társtettesként elkövetett garázdaság, kitartottság és testi sértés miatt három és fél letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Másodrendű Németh Győző garázdaság, kitartottság és testi sértés miatt 3 év négy hónap börtönbüntetést kapott, míg a harmadrendű Sztojka Iván vádlottat ugyanezen bűncselekmények elkövetéséért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Április végén jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését a Győri Ítélőtábla. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évi börtönre ítélték, míg Sztojka Iván 20 éves fegyházbüntetését 8 évi börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.