Pénteken rendezik az első betonkenuversenyt

Az első magyar betonkenuverseny
Vágólapra másolva!
Ráckevén rendezik meg június 22-én az I. Magyar Betonkenu Kupát, a versenyre saját készítésű, betonból készült kenuval lehetett nevezni.
Vágólapra másolva!

A külföldön nagy hagyományokkal rendelkező verseny célja meghonosítani a betonkenuzást, amely az izgalmas eseményen túl forradalmi fejlesztések bölcsője is lehet - vélik az esemény szervezői. Betonból olyan hajót készíteni, amely úszik, technológiai szempontból is kiemelkedő teljesítmény, ezt mutatja, hogy a hajók elkészítését többhónapos előkészítési, tervezési és kivitelezési munka előzi meg. A versenyre leginkább egyetemi csapatok, cement- és betongyárak, valamint építőipari tervező és kivitelező cégek nevezhettek.


Valóban nem süllyed el a betonból készült jármű

A versenyzőknek szigorú szabályok betartása mellett legalább négy, legfeljebb hat méter hosszú, nyitott, mindkét végén csúcsosan végződő kenut kellett készíteni cement, víz, valamint adalékanyag keverékéből. Az elkészült betonkenut két versenyzőnek kell evezővel hajtania. A versenyben nemcsak az a fontos, hogy melyik kenu a gyorsabb, hanem a kenu építésének folyamata és a technológiai megvalósítás is érdekli a zsűrit, amelynek az olimpiai bajnok kenus Horváth Csaba mellett, betontechnológus szakemberek és egyetemi oktatók is tagjai. A rendezvény szakmai fővédnöke Balázs L. György, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára.

Forrás: www.betonkenu.hu
Biztató próbákon vannak túl a versenyzők

Markovich Béla, az eseményt támogató cég ügyvezetője - aki egyébként versenyzőként is részt vesz a kihíváson - kifejtette: elsőre őrültségnek tűnt a betonkenu ötlet, de mégis örömmel álltak egy olyan kezdeményezés mögé, amellyel közvetlenül támogathatják a magyarországi mérnökképzést és a kutatás-fejlesztést. Az esemény helyszíne a ráckevei Savoyai kastély előtti Duna-ág. A verseny 11 órakor a betonkenufutamokkal indul, majd sárkányhajós versenyekkel folytatódik. A napot eredményhirdetés és díjkiosztó ünnepség zárja.