Vágólapra másolva!
A BruxInfo értesülése szerint csütörtökön jelenti be Brüsszel, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a cafeteria rendszer miatt. A plázastop sem tetszik a bizottságnak, de ott egyelőre csak vitarendezést indíthatnak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtökön jelenti be az Európai Bizottság, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a cafeteria rendszer átalakítása (az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya bevezetése) miatt - írja a BruxInfo. Pár nappal korábban a Magyar Nemzet is hasonló értesülést közölt.

"Egyrészt azt, hogy maga a jogszabály, másrészt pedig azt, hogy az ebből fakadó gyakorlat korlátozza-e a szolgáltatások szabad letelepedéséről és nyújtásáról szóló uniós jogszabályokat" - mondta el februárban a BruxInfónak a belső piaci EU-biztos akkori szóvivője. Hozzátette, főként abból a szempontból folyik a vizsgálat, hogy a jogszabály, és az állam által folytatott gyakorlat diszkriminatív hatással van-e egyes vállalkozókra, vagy vállalkozói körre.

A BruxInfo úgy tudja, hogy aggályosnak tartja az Európai Bizottság az úgynevezett "plázastopot" elrendelő magyar törvényt is. Ez ügyben viszont egyelőre nem indít kötelezettségszegési eljárást Brüsszel, pusztán azt az alternatív vitarendezési lehetőséget (pilot project) veti be, amely a cafeteria-átszervezés kapcsán nem működött az év első felében - írja a brüsszeli hírportál.

Ehhez kapcsolódóan a BruxInfo szerint Bizottság nem hivatalos levelet küld majd csütörtökön a kormánynak, amelyben jelzi az aggályait, és kérdéseket tesz fel a jogszabállyal összefüggésben. Az ezt szabályozó törvényt 2011-ben fogadta el az Országgyűlés. Eszerint 2014. december 31-ig nem lehet 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kiskereskedelmi tevékenységet folytató áruházat létesíteni. Ez alól csak egy tárcaközi bizottság adhat felmentést.

Az Európai Bizottság asztalán fekszik a dohánytermékek kiskereskedelmét szabályozó trafiktörvény, a végtörlesztésről szóló jogszabály, valamint a 2010 nyarán bevezetett kiskereskedelmi különadó is - teszi hozzá a BruxInfo.