Egyszerű meggyes pite

csersznyés pite
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Elkészítési idő: nettó 30 perc (ha kell magozni), bruttó 2 óra

Alapanyagok:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • egy evőkanál víz
  • még egy kevés liszt a gyúrásnál könnyíteni a munkát

A töltelékhez:

  • 3 dl kimagozott, 30 percre lecukrozott (10 dkg cukorral) friss meggy, vagy meggydzsem
  • 1 dl dara

Az alapanyagokból tésztát gyúrok, kibélelek vele egy 26 centiméter átmérőjű tortaformát és egy órát pihentetem a hűtőszekrényben. Pihentetés után a 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 15 percre, amig aranybarna lesz. Akkor kiveszem, belerakom a darával a levével együtt elkevert meggyet. A 150 fokra mérsékelt sütőbe tolom, ahol 30-40 perc alatt elkészül. Kihülve szeletelhető.