Éhségsztrájkba kezdett az orosz Pussy Riot punkbanda

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkba fogott annak az orosz punkzenekarnak a három tagja, akik a gyanú szerint egy obszcén dalt énekeltek el egy moszkvai katedrálisban, tettükért akár hét év börtönt is kaphatnak. A női zenekar egyik ügyvédje szerint koncepciós per folyik a három nő ellen.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkba kezdett a Pussy Riot orosz punkbanda három letartóztatott tagja, miután a szerdai tárgyalásukon olyan döntés született, hogy védőügyvédeiknek hétfőig kell felkészülniük a 2800 oldalas vádiratból - közölte az Independent internetes kiadása.

A női zenekar három tagja négy hónapja van előzetes letartóztatásban, amiért engedély nélkül énekeltek el egy obszcén dalt egy moszkvai katedrálisban, tettükért akár hét év börtönt is kaphatnak. A szerdai tárgyalás ideje alatt tüntetők vették körül a tárgyalás helyszínéül szolgáló moszkvai bíróságot.

A bíróságon a három nő ügyvédje kérvényezte, hogy ne csak hétfőig kapjanak időt a 2800 oldalas vádirat áttekintésére, de kérésüket elutasították. Az egyik ügyvéd szerint nincs olyan orosz törvény, amely szerint védence bűnt követett volna el, egy másik védő szerint pedig koncepciós per folyik védence ellen, amelynek eredményét már jó előre eldöntötték a legmagasabb szinteken.

A Pussy Riot február végén adta elő Punk Prayer című számát egy moszkvai katedrálisban, a zenekar tagjai az eseményen maszkot viseltek, ezért nem lehet pontosan beazonosítani, hogy kik énekeltek. A dalról készült videó később felkerült a legnagyobb videomegosztókra, ezt követően indult nyomozás az ügyben. Az obszcén dalban a zenekar tagjai a nemrég újraválasztott Vlagyimir Putyint és az orosz egyház fejét, Kirill pátriárkát is keresetlen szavakkal illették. A három perbe fogott nő közül kettő tagadja, hogy a zenekar tagja lenne.