Megkezdték a devecseri gazdák kártalanítását

Vágólapra másolva!
A vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett gazdálkodóknak eddig 121 millió forintot fizetett ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett gazdálkodók kárenyhítése, eddig 10 károsultnak fizettek ki összesen csaknem 121 millió forintot - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn. Petróczi Tímea elmondta: az Európai Unió hozzájárulása kellett ahhoz, hogy a magyar állam kárenyhítést fizethessen a vörösiszap-katasztrófában érintett gazdálkodóknak és a mezőgazdaságban vagy halászatban tevékenykedőknek.

Hozzátette: a további támogatási szerződések megkötésének feltétele egy belügyminisztériumi (BM) rendelet módosítása, amellyel a támogatásra jogosultak körét kibővítenék a családi gazdálkodókra és a mezőgazdasági őstermelőkre. Ez a BM-rendelet rögzítené azt is, hogy a termelőknek korábban jövedelempótló támogatás jogcímen már kifizetett kárenyhítés és a mostani, a katasztrófa-elhárítási célelőirányzat terhére nyújtott támogatás együttes összege nem haladhatja meg a tényleges kár összegét - mondta a szóvivő.

68 kárigényt nyújtottak be

A vidékfejlesztési tárca (VM) korábbi közlése szerint összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be kárigényt a katasztrófában megsemmisült terményekre, illetve állatállományra. A kárenyhítés azoknak a termelőknek és feldolgozóknak jár, akik anyagi kárt szenvedtek az iszapömléskor, és ezt a szakértői vélemények is alátámasztják. A kárfelmérések után megállapították, hogy közel 1,4 milliárd forintos kár érte a helyi gazdákat.

A VM a katasztrófa után 350 millió forint azonnali gyorssegélyt adott az iszapömlésben kárt szenvedett mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók és állattartók veszteségeinek enyhítésére.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.