A gyűrhető kütyüké a jövő

jövő tabletje
Vágólapra másolva!
A készülékgyártók egyre vékonyabb és egyre könnyebb táblagépeket ígérnek, amelyeknek a teljesítéménye is generációról generációra nő. A szakértők szerint azonban a jövő ennél többet tartogat.
Vágólapra másolva!

"Túl kell lépnünk gondolatban az érintőképernyős berendezéseken" - mondta Lin Zhong, a Rice University mobil operációs rendszerekkel foglalkozó oktatója a Reuters hírügynökségnek. "Miért kellene a táblagépet kézzel tartani, miért cipelnénk magunkkal több kijelzőt? Viselhető számítógépekben kell gondolkodnunk."

A viselhető számítógép nem új ötlet: legalább húsz éve várják már a technológiai jövő rajongói, a sci-fi írók és a technológusok. Mostanra azonban egyre több alkatrész vált elérhetővé ahhoz, hogy olyan eszközök szülessenek, amelyek valóban bírják a gyűrődést.

Szemüveggel kísérletezik a Google

A Samsung koncepcióvideóján edig egy olyan hajlítható kijelzőjű eszköz látható, amely átlátszó, félúton van a tablet és az okostelefon között, és valósidejű fordítógépként is lehet használni - írja a Reuters. Ebben a trendbe illeszkedik a Google szemüvegre biggyeszthető mikrokijelzős Glass nevű eszköze, ami az információk megjelenítése mellett HD-videorögzítésre is képes.

A hírügynökségnek nyilatkozó szakemberek szerint a viselhető számítógépek előtt apróbb változások fogják átszabni a kütyüket. Az OLED-kijelzők elterjedésével vékonyabb és könnyebb táblagépek és okostelefonok készülhetnek. Ráadásul az OLED kijelzőket lehet hajlítható kivitelben is gyártani, általuk lehetővé válik az összehajtható, feltekerhető kütyük megjelenése. Rhoda Alexander, az IHS iSuppli táblagépekkel foglalkozó elemzője szerint előbb a kisebb eszközök, például az okostelefonok, válnak gyűrhetővé, a tabletek csak kséőbb követik őket.

Jelentős változáshoz vezethetnek az üvegtechnológiában bekövetkező áttörések is. A mostani generáció strapabíró okostelefonjait a Corning gyár speciális Gorilla üvege védi a fizikai behatásoktól. A következő generáció számára pedig már elkészült a cég még vékonyabb, hajlítható szuperüvege, amely a Willow fantázianevet kapta.

A gyártók is kutatnak

A Reuters cikke szerint a kütyügyártók maguk is beszálltak az anyagtudományi kutatásokba. A Samsung a Stanford University csoportjával működik együtt, a Microsoft pedig a Rice egyetemmel lépett partnerségre. A stanfordi csoport egy olyan nyújtható, napenergiával működő "elektromos bőrt" fejlesztett ki, amely egy légy érintését is képes érzékelni.

"Nagy az érdeklődés jelenleg az olyan szenzorok iránt amelyek az érintőképernyőre nehezedő nyomást érzékelik. A cégek a mostani szilícium-alapú megoldások utódját keresik, amely olcsóbb a jelenlegi technológiával és hasonlóan hatékony" - mondta Zhenan Bao professzor.

Új irányítást kell kitalálni

A készülékek kezelésének módja lehet a következő nagy áttörés helye Tony Faddel, az iPod atyja szerint. Az érintőkijelző mellé a billentyűzethez hasonlóan tapintható visszajelzést adó eszközre valamint hangvezérlésre lenne szükség a szakember szerint.

A trükkös, emberi intelligenciát igénylő kérdésekre is válaszolni képes gépet építő IBM a mesterséges intelligenciák előretörésében bízik. A Watson nevű rendszernek még szuperszámítógépekre volt szüksége, hogy megmérkőzzön kvízben Amerika két bajnokával. Bernie Meyerson, az IBM kutatópartnere szerint a jövő az, hogy a kütyükkel is lehessen beszélgetni és ehhez ne legyen szükség egy több szerkényt felemésztő szerverfarmra. "Odadod a nagymamádnak, és működik. Adaptálódik, hozzáállítja magát a hangodhoz" - mondta Meyerson a jövő mesterséges intelligenciájáról.

A fenti technikák egyetlen problémája, hogy mindegyiknek a piacra kerüléséhez évekre van szükség. Először valószínűleg a vékony hajlékony üvegek, a kis tömegű OLED kijelzők fogják megszállni a boltok polcait, az intelligens táblagép viszont még évtizedekig sci-fi maradhat.