Vágólapra másolva!
Már a Bajnokok Ligája-győzelemnél is többre vágyik Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa. A májusi diadal óta egy látványosan focizó csapatról álmodik az orosz üzletember, a cél érdekében máris több mint 80 millió eurót költött, és még ácsingózik egy jobb oldali támadóra.

Roman Abramovics szeme előtt mindig is a BL-győzelem lebegett, a szent grál pedig éppen akkor bukkant fel, mikor a legkevésbé számítottak rá: a korábban összehozott nagy generáció lendülete kifogyott, a bajnokságban csak döcögött a csapat, a fiatal edzőreménység, André Villas-Boas megbukott. Az ideiglenesen kinevezett Roberto Di Matteóval aztán összejött a bravúr, maradhatott is a kispadon, sőt, 80 millió eurónyi támadóval erősödött a kerete.

Abramovics látványosságot akar

A Bayern München elleni döntő egyik főhőse az Didier Drogba volt, akinek az volt az utolsó mérkőzése a Chelsea-ben, hiszen szerződése lejártával ingyen távozhatott. Ugyanez volt a helyzet Salomon Kalouval és Bosingwával is (utóbbi azóta sem talált magának csapatot), a folytonosság mégis maradt Di Matteo révén.

Az olasszal kétéves szerződést kötöttek, ugyanakkor a következő szezonra szóló nyári erősítések egy része már azelőtt megtörtént, hogy Di Matteót véglegesítették volna, ami arra utal, hogy a szakmai kérdésekben nem feltétlenül ő dönt. A Chelsea még a Matteo körüli bizonytalanság idején leigazolta a Mönchengladbach támadó középpályását, Marko Marint, és a Lille támadóját, Eden Hazardot. Ki más állna a háttérben, mint Abramovics, aki fiatal, sikeréhes, támadó szellemű csapatot szeretne, miközben a BL-t szívós bekkeléssel nyerték.

Csak a Paris-SG költött többet

Abramovics szakmai kérdésekben Michael Emenalóra hallgat, aki 2007-ben került a klubhoz, rövid idő alatt játékosmegfigyelőből pályaedző, majd sportigazgató lett. Az egykori nigériai válogatott hátvéd állítólag remek viszonyban van a tulajdonossal, gyakorlatilag ő a szeme és füle az öltözőben, ami Villas-Boasnak nem nagyon tetszett, Di Matteo ugyanakkor jó viszonyt ápol vele.

Ennek állítólag nagy szerepe volt abban, hogy maradhatott a kispadon az olasz, akinek meg kellett győznie Abramovicsot, hogy a csapat az ő keze alatt is képes megújulni, és látványosabban futballozni.

A harmadik nyári igazolással, a brazil Oscarral töretlen maradt a támadósor erősítésének koncepciója. Mindhárom eddigi új szerzemény a pályafutása elején jár (Marin a legidősebb a maga 23 évével), és mindegyikük elsősorban a támadásokban jeleskedik. Marin 9,8 millió euróba került, Oscarért már 32-t fizettek ki, Hazardot pedig több más európai sztárklub elől sikerült megszerezni 40 millióért. A Chelsea tehát idén nyáron máris több mint 80 millió eurót adott ki, a második legtöbbet a Paris Saint-Germain után. Nyár végére azonban elsők is lehetnek a londoniak.

Hazard (b) egy Seattle elleni felkészülési meccsen:
Forrás: AFP/Getty Images/Otto Greule Jr

Még egy jobbszélső hiányzik

Az eddigi meccsek alapján várhatóan a Chelsea alaptaktikája a következő idényben a 4-2-3-1 lesz: a karmesteri pálcát Hazard vagy Oscar, esetleg a középre húzódó Mata kaphatja meg. A bal oldalon is rengeteg lehetősége van Di Matteónak (játszhat itt Malouda, Mata, Marin, Hazard, vagy akár a fiatal belga Kevin de Bruyne), jobb oldali támadó azonban csak egy akad, Daniel Sturridge.

Épp ezért a Chelsea bejelentkezett a Wigan játékosáért, a nigériai Victor Mosesért, aki szintén beleillik a koncepcióba: még csak 21 éves, de már 73 Premier League-mérkőzés van mögötte, és rendkívül sikeréhes. Meg is kéri az árát a Wigan, legalább tízmillió fontot szeretne kapni érte. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján csak az a kérdés, mikor fizeti ezt ki Abramovics. Ha ő is megérkezik, teljes lesz a tulajdonos és Di Matteo által elképzelt keret, a Chelsea pedig letörölheti a bunkerfoci bélyegét, amelyet az előző idényben aggattak rá.

www.globalsoccerapp.com