Gyurcsány Ferenc egyhetes éhségsztrájkba kezd a Kossuth téren

Gyurcsány Ferenc, éhségsztrájk, kossuth tér,  Molnár Csaba DK alelnök
Vágólapra másolva!
Egyhetes éhségsztrájkba kezd Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció három másik tagja Budapesten a Kossuth téren, hogy így tiltakozzanak a Fidesz előzetes választási regisztráció bevezetésével kapcsolatos terve ellen. A pártelnök a hírt vasárnap késő este jelentette be a Parlament előtti téren, illetve a TV2 vasárnap esti - felvételről sugárzott - Frizbi című műsorában is megismételte.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkba kezd, és a parlament előtti Kossuth téren felállított sátorban fog lakni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökökkel, valamint Kolber Istvánnal, a párt képviselőjével kezd az egyhetes akcióba.

A demonstráció a politikus elmondása szerint a Hét nap a szabad választásokért elnevezést kapta, és a DK vezetője arra számít, hogy néhány napra mások is csatlakoznak hozzájuk.

"A drámai helyzet drámai reakciót kíván, erőteljes politikai gesztusok kellenek ahhoz, hogy a néma és apatikus választói sokaság megmozduljon" - indokolta Gyurcsány Ferenc, hogy miért választották a tiltakozásnak ezt a módját.

A politikus hangsúlyozta, azt akarják megmutatni a választóknak, van merszük egy szenvedélyes, bizonyos mértékben önsanyargató akcióra, hogy mindenki lássa, "azokkal vagyunk, akiknek elegük van Orbán világából".

A TV2 vasárnap esti - felvételről sugárzott - Frizbi című műsorában Gyurcsány Ferenc a Fidesz elnökségének előzetes választási regisztráció bevezetésével kapcsolatos tervét nevezte meg a demonstráció fő kiváltó okaként.

A DK elnöke hangsúlyozta, miután szombatig nem hagyják el a teret, ezért ő és két képviselőtársa, Molnár Csaba és Kolber István, nem vesznek részt a parlament hétfői ülésén, de a Demokratikus Koalíció más politikusai megjelennek majd a Házban.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a demonstrációt bejelentették, az ahhoz szükséges engedélyeket megkapták.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Gyurcsány Ferenc a Kossuth téren felállított sátorban (További képekért kattintson a fotóra!)

A Kossuth-szobornál vasárnap estére egy kisebb pódiumot, két nyitott oldalú és két nagyobb lakósátrat állítottak fel. A területen a DK néhány tucat szimpatizánsa gyűlt össze, a kihelyezett hangszórókból folyamatosan zene szól, míg a nyitott sátrakon magyar és angol nyelvű feliratok tiltakoznak a választást megelőző önkéntes feliratkozás ellen.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Fidesz-elnökség múlt év ősze óta érlelődő tervének alkotmányosságát nemcsak az ellenzéki pártok, politikai elemezők és Sólyom László volt köztársasági elnök kérdőjelezte meg az elmúlt hónapokban, de aggályosnak találták még a Közigazgatási Minisztérium (KIM) szakértői is. A kormánypárt múlt heti, sárvári, kihelyezett frakcióülésén sokat finomodtak az elnökség korábbi tervei, de a kormány várhatóan így is előzetes normakontrollt kér majd a jogszabályra az Alkotmánybíróságtól.

A volt kormányfő először utalt nyilvánosan arra, hogy MSZP-vezetőket sejt az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatala mögött. A Demokratikus Koalíció elnöke a TV2-n sugárzott interjúban azt mondta, hogy a rendelkezésére álló információk alapján három korábbi párttársa, akkori MSZP-s vezetők hozhatták nyilvánosságra az őszödi beszédet: "egy nő és két férfi", akiket azonban nem nevezett meg.

Gyurcsány Ferenc szerint mindhárman tudják, hogy őket gyanítja a beszéd kiszivárogtatása mögött, de mivel nincsenek százszázalékos, cáfolhatatlan bizonyítékai, nem mondja meg, kikről van szó. Hozzátette, ha biztosan tudná, hogy ki felelős a beszéd nyilvánosságra jutásáért, megosztotta volna ezt az információt, eljárást indított volna az elkövetők ellen, kizáratta volna az MSZP-ből, és elzavarta volna a kormány közeléből őket.