Az elkerülőutak és a vasút tartja életben az építőipart

Vágólapra másolva!
Idén júliusban az építőipari termelés 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A júliusi növekedés részben a rendkívül alacsony előző évi adat, részben néhány útépítés, vasútfelújítás, valamint közműépítés következménye.
Vágólapra másolva!

2012. júliusában az építőipari termelés mennyisége 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 8,6 százalékkal magasabb volt. A júliusi növekedés ellenére az év első hét hónapjában a termelés összesen 7,3 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

Júliusban a két építményfőcsoport közül az épületek építése 0,3 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építése jelentősen, 15,5 százalékkal nőtt. A növekedés - az egy évvel ezelőtti 17,8 százalékos visszaesés után - elsősorban elkerülő- és összekötőutak építésének, vasúti fővonalak felújításának, illetve kisebb részben kommunális beruházásoknak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 6,9, az egyéb építményeké 5,6 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

Júliusban 3,3 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint egy évvel ezelőtt. Az épületek építésére kötött szerződések száma 11,6 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 1,8 százalékkal nőtt a 2011. júliusihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások 2012. július végi szerződésállományának mennyisége kis mértékben, 0,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 21,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 13,2 százalékkal magasabb volt, mint 2011. július végén.