Áder dönt Balatonakarattya sorsáról

Vágólapra másolva!
Megküldték a Balatonakarattya önálló településsé válásáról szóló dokumentumokat Áder Jánosnak. A település augusztusban népszavazáson döntött a Balatonkenesétől való elszakadásról, a végső szó azonban a köztársasági elnöké.
Vágólapra másolva!

Továbbküldte a közigazgatási és igazságügyi miniszternek a Veszprém Megyei Kormányhivatal a Balatonkenese akarattyai városrészének elszakadással kapcsolatos dokumentumokat; onnan a köztársasági elnök elé kerül a kezdeményezés.

A 3550 fős Balatonkenese akarattyai városrészén 820-an élnek, augusztus 5-én helyi népszavazáson döntöttek arról, hogy önálló településként szeretnének tovább működni; a helyi népszavazáson a választásra jogosultak 61 százaléka jelent meg, és 87 százalékuk voksolt igennel az önállósodásra.

Kovács Zoltán kormánymegbízott az MTI érdeklődésére kedden közölte: Balatonkenese polgármestere augusztus végén adta át a kormányhivatalnak a Balatonakarattya új községgé alakításával kapcsolatos előkészítő iratokat; a kormányhivatal feladata az eljárás törvényességének, a területszervezési kezdeményezés törvényi feltételei teljesítésének vizsgálata volt.

A kormánymegbízott elmondta, a hivatal az iratokat Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek megküldte, a dokumentáció onnan Áder János köztársasági elnök elé kerül, a végső szót az elszakadás ügyében ő mondja ki.