Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Londonban újabb magyar kamatcsökkentést várnak

Vágólapra másolva!
Nem egyöntetű, de többségi előrejelzéssé vált hétfőre a londoni elemzők körében, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa kedden újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésről dönt az augusztusi, hasonló mértékű enyhítés után.
Vágólapra másolva!

Az MTI hét nagy elemző központ (Capital Economics, Barclays, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Morgan Stanley) felzárkózó piaci szakértőit kérdezte meg arról, hogy mire számítanak a magyar jegybank keddi kamatdöntő ülésén. A felmérésben részt vevők közül csak ketten adtak nagyobb esélyt arra, hogy az MNB nem változtat 6,75 százalékos alapkamatán.

A kamattartást valószínűsítők egyike Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza. A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői szerint is erősebbek most a kamatcsökkentés ellen szóló érvek, mint a múlt hónapban.

Augusztusban kisebb meglepetést okozott az MNB monetáris tanácsa a kamatcsökkentéssel. Azóta kiderült, hogy a tanács négy külső, kormány által jelölt tagja szavazott a csökkentésre, a három belső tag - Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnök - a tartás mellett volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről