A spanyol megszorítások erősítik az eurót

Vágólapra másolva!
Kéthetes mélypontról fordult vissza az euró, miután az újabb spanyol megszorítócsomag tovább növelte egy európai mentőcsomag esélyeit. A forint, amely csütörtök délután kissé erősödött a közös pénzzel szemben, kevéssel 284 alatt kezdte a pénteki kereskedést.
Vágólapra másolva!

Az euró/dollár árfolyam, amely csütörtök 1,2833 alatt, két hete nem látott mélységben is megfordult, péntek reggelre feljebb kapaszkodott. Pénteken reggel fél 8-kor 1 euró 1,2928 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

Az eurónak a csütörtökön bejelentett - Mariano Rajoy miniszterelnöksége alatt immár az ötödik - spanyol megszorítócsomag adott lendületet. Az intézkedésektől, amelyek között a minisztériumi kiadások csökkentése mellett szerepel egy új, lottónyereményekre kivetett adó is, azt várják, hogy segítenek a költségvetési hiányt az idei 6,3 százalékról 4,5 százalékra csökkenteni 2013-ban. A madridi erőfeszítések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Spanyolország kedvezőbb feltételek mellett vehessen igénybe uniós segítséget.

A Wall Street Journal értesülése szerint teljesen biztos, hogy a kormány uniós segítségért folyamodik, amennyiben a hozamok a jelenlegi szint környékén maradnak. A 10 éves spanyol kötvényhozamok 12 bázisponttal, 5,95 százalékra csökkentek a csütörtöki aukción, de ez a szint még mindig túl magas.

Borús hírektől erősödik a jen

A dollár mellett a második számú menekülődevizaként számon tartott jen a héten szinte minden más devizával szemben erősödött. A pénteki hírek többsége sem a kockázatvállalási hajlandóságot erősítette. A tokiói kereskedelmi minisztérium például arról számolt be, hogy a japán ipari termelés a júliusi 1 százalék után augusztusban tovább csökkent: az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal. A Fitch Ratings pedig lerontotta Kína és India idei GDP-növekedésére vonatkozó prognózisait: az előbbit 8 százalékról 7,8 százalékra, az utóbbit 6,5 százalékról 6 százalékra.