Vágólapra másolva!
A Mecsekben fekvő Boda környékén keresik azt a helyet, ahol a paksi kiégett fűtőelemeket és radioaktív hulladékokat tárolnának. A tároló kialakítása akár ötven évig is eltarthat.
Vágólapra másolva!

Újraindul jövőre Boda térségében a helyszíni kutatómunka, amelynek célja, hogy kijelöljék a radioaktív hulladékok elhelyezését szolgáló tároló helyét - nyilatkozta a Bama.hu-nak Bodán Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. ügyvezetője.

Azt mondta, három lehetséges helyszínt vizsgálnak meg, mielőtt eldől, hol létesülhet a laboratórium, amely a további kutatásokhoz, illetve a feltárómunkához szükséges. A laboratórium várhatóan 2015 végéig megépül. A kutatás első, kétéves szakasza tizenötmilliárd forintba kerül, ennek megvan már a fedezete. Ezt követően elkezdődhet a hulladéktároló építésének előkészítése, a tervezés, az engedélyek beszerzése.

A nyugati Mecsekben fekvő Boda melletti agyagkőmező - amelyhez hasonló csak néhány helyen található a világon - nagyfokú vízzáró képessége miatt lehet alkalmas a paksi kiégett fűtőelemek és nagy radioaktivitású hulladékok elhelyezésére. A laboratórium megépítését követően a nemzetközi tapasztalatok alapján még több évtizedig, akár ötven évig is eltarthat a tároló kialakítása.