Vágólapra másolva!
Sokéves restaurálási munka után ismét látogathatóvá vált a második legnagyobb piramis az egyiptomi Gízában. Az észak-afrikai országnak nem is jöhetett volna jobbkor a piramis megnyitása, mivel a közelmúlt zavargásai miatt jóval kevesebb turista érkezett az országba, mint korábban.
Vágólapra másolva!

"Nagyon boldog vagyok, hogy ismét megnyithatjuk a nagyközönség előtt ezeket a síremlékeket, amelyek egy évtizedig restaurálás alatt álltak" - nyilatkozta az egyiptomi régészeti miniszter. Mindenképp arra számítanak Egyiptomban, hogy a piramis visszacsábíthatja azokat a turistákat, akik tavaly inkább máshová mentek nyaralni.

Forrás: Wikipedia Commons
Ismét látogatható a Kefrén-piramis

Nem ez az első eset, hogy egy piramist zárva tartottak restaurálás miatt. Még a 90-es években észrevették, hogy az idelátogató rengeteg turista miatt 80 százalék fölé nőtt a páratartalom a piramisokban. Egész konkrétan azt mutatták ki egy elvégzett felmérésben, hogy minden egyes látogató, aki belép egy piramisba, fejenként 20 grammnyi vízpárát termel (főleg izzadás révén), ami károsítja a vakolatot és a falakat.

A Kefrén- vagy Hafré-piramis 136 méteres magasságával a második legnagyobb Gízában. A negyedik dinasztia uralkodója, Hafré fáraó sírja, aki a Kr. e. 2520-as év körül emeltette. A gízai piramisok alatt három piramist értünk, közülük a leghíresebb a Kheopsz-piramis, amely a Föld egyik legismertebb turistalátványossága. A felújított Kefrén-piramis mellett hat másik sírt is látogathatóvá tesznek, ezek az Óbirodalom hercegnőinek és hivatalnokainak a nyughelyei.


A brit Daily Mail értesülései szerint a mintegy 4 millió dolláros felújítási munkák keretében megtisztították és megerősítették a sírkövek falait, eltávolították a turisták által otthagyott graffitiket, és rendbe tették a feliratokat és festményeket is. Emellett új világítási és szellőztetési rendszert alakítottak ki, és építettek egy utat is a síremlékek és a Kheopsz-piramis között.

Érdekesség, hogy a gízai piramisok közül látszólag a Kefrén a legmagasabb, pedig valójában alacsonyabb, mint a Kheopsz-piramis. Ennek az az oka, hogy a terület magasabb pontjára építették. A régészeti miniszter hozzátette: Egyiptom politikailag már sokkal stabilabbá vált, és a közeljövőben országszerte további síremlékeket fognak látogathatóvá tenni.

Egyiptomban a turizmus mostanában kezdett talpra állni azok után, hogy 2011-ben harmadával csökkent az ország turizmusból származó bevétele. Úgy tűnik azonban, hogy fokozatosan visszatalálnak a turisták, mert idén az első hat hónapban közel harminc százalékkal többen mentek nyaralni Egyiptomba, mint 2011-ben.

Szabina olvasónk felvétele
Hurghada, az egyik kedvelt nyaralóhely Egyiptomban