Nincs annyi dohányunk, mint tavaly

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen időjárás miatt mintegy 7600-7800 tonna dohányt takarítottak be az idén Magyarországon, ami elmarad a tavalyi mintegy 9000 tonnától - mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke csütörtökön egy nemzetközi szakmai tanácskozáson Budapesten.
Vágólapra másolva!

Magyarországon valamivel több mint 4800 hektáron termesztenek dohányt, és ez mintegy 20 ezer embernek ad munkát elsősorban a gazdaságilag fejletlenebb régiókban. A dohánytermés 80 százalékát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke, Bényei Illés azt mondta, a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb dohány termett idén Magyarországon, mint tavaly. 7600-7800 tonna dohányt takarítottak be az idén Magyarországon, ami elmarad a tavalyi mintegy 9000 tonnától

A dohánytermesztésben dolgozók 90 százaléka szakképzetlen, 70 százalékuk nő, mintegy 50 százalékuk pedig roma, ezért is nagy jelentőségű ez a gazdálkodási ág a hátrányos helyzetű térségekben a foglalkoztatás szempontjából - mondta az elnök. A termelők tavaly mintegy 390 forintért tudtak értékesíteni egy kilogramm dohányt, ez az idén várhatóan 10 százalékkal kevesebb, 350-360 forint lesz kilónként.