Zuhan a Richter! - Törölték az indexből

Vágólapra másolva!
Drasztikus eséssel kezdte a napot a Richter, percekkel a nyitás után 7 százalékot esett az árfolyam. Az MSCI Barra törölte a részvényt a hazánkat is lefedő indexekből, feltehetően azért, mert túlságosan alacsonnyá vált a gyógyszerrészvény likviditása.
Vágólapra másolva!

9:50 - 3,5 milliárd forint a forgalom

Ugyan az MSCI nem teszi közzé ilyen mélységben az indexuniverzum súlyainak bontását, információink szerint a feltörekvő piacokat lefedő MSCI Emerging Markets Indexben 0,07 százalékos súllyal szerepelt korábban a részvény, míg az MSCI Hungary indexben 22,97 százalékos aránnyal bírt a papír (utóbbi index természetesen része a szélesebb, feltörekvő piaci indexnek).

Richter (napi)

9:30 - 8 százalékos mínuszban a részvény, 2 milliárd a forgalom

Az MSCI iShares MSCI Emerging Markets ETF-ben a Richter 0,18 százalékos súllyal szerepelt a tegnapi adatok szerint, ez lehet az a súly, amit a Richter elveszít az indexek átszervezésével. Ebben az ETF-ben aktuális árfolyamon számítva 2,5 milliárd forintnyi szeletet tesz ki a Richter, az alap átsúlyozásával ekkora tőke "menekül" ki a részvény piacáról. Ez az ETF a maga 1400 milliárd forintos (6,3 milliárd dolláros) nettó eszközértékével az egyik legnagyobb feltörekvő piaci tőzsdén kereskedett alap.

A teljes tőke, amit az átsúlyozás megmozgathatja, hiszen a kisebb-nagyobb tőzsdén kereskedett alapok mellett számos hagyományos, nem tőzsdei befektetési alap portfóliójában is szerepelhet hasonló módon a Richter, ezek az alapok pedig leépíthetik az állományt. Ugyan erre nagyjából két hét állna a rendelkezésükre, a Richter a teljes portfóliókban olyan kicsi súlyt képvisel, hogy valószínűleg nem foglalkoznak a legnagyobb alapok kezelői az árfolyamhatással, azonnal átsúlyozzák portfóliójukat.

9:05 - 7 százalékot esett a Richter

Jelentős eséssel indítiotta a napot a Richter, percekkel nyitás után 7 százalékos mínuszban mozgott az árfolyam. Az ok az lehetett, hogy napvilágot látott az MSCI indexeinek átsúlyozási terve, eszerint az MSCI Hungary indexből, és így a tágabb térségünket lefedő feltörekvő európai indexből is kikerül a Richter. Avilág egyik legnagyobb indexszolgáltatójának tájékoztatása szerint a magyar piacot lefedő részindexbe nem kerül be új részvény a Richter helyére. Az index átsúlyozása november 30-ától érvényes, de láthatóan azonnal reagált a piac.

A változás hátterében valószínűleg az áll, hogy a Richter likviditása az utóbbi hónapokban lényegesen csökkent, ezért a most esedékes felülvizsgálat során kikerült a Magyarországot is tartalmazó indexek kosarából. Érdemes kiemelni, hogy ezek a változások a novemberben egyébként is esedékes félévi felülvizsgálathoz kapcsoldónak, az MSCI Barra szinte a teljes indexkínálatában igazított a súlyokon.

Az MSCI Barra a világ legnagyobb indexszolgáltatója, a társaság által összeállított és karbantartott indexeket a világ legnagyobb intézményi befektetői használják a portfólióik benchmarkjaként. Az indexek kosarának átsúlyozása ezért tud jelentős változást okozni a piacon, hiszen az indexet követő alapok szinte azonnal alkalmazkodnak a megváltozott súlyozáshoz, függetlenül attól, hogy például a Richtert egyébként számon tartják-e lényeges befektetésként vagy sem.

Richter (1 perces)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]