Túlszabályoztuk a magyar folyókat

Vágólapra másolva!
Nincs kiváló állapotú folyó és tó itthon, egyedül a felszín alatti vizekkel áll jól az ország. Észtország, Szlovákia és Románia vezeti az európai vízminőségi toplistát. Magyarország vizeinek közel 90 százaléka árterétől elvágva folyik.
Vágólapra másolva!

Magyarország felszíni vizeinek mindössze 11 százaléka van jó állapotban az Európai Unió vízgazdálkodását értékelő jelentés szerint. A jelenlegi ökológiai állapotot adathiány miatt nem is lehetett minősíteni a folyóvizek egyharmadánál és a tavak kétharmadánál. Kirívóan kevés az adat a kisebb tavak és vízfolyások vízminőségéről is.

Európai összehasonlításban viszont elegendő mennyiségű felszín alatti vize van Magyarországnak, és a tisztaságát nézve is az EU felső harmadába tartozik az ország, annak ellenére, hogy gyakori probléma a nitrátszennyezés a talajvízben.

Az általános vízminőségi toplistát nézve viszont Magyarország a tizenkilencedik helyen áll a huszonhét tagállam között. A jelentés értékelése szerint Észtországban a legjobb a folyók, tavak vízminősége. Második helyen Szlovákia, harmadikon Románia, míg a negyedik helyen Spanyolország áll:

Forrás: EU Blueprint Report

A vízfolyások és tavak medrének szabályozottsága és a vízszennyezések alapvetően határozzák meg a vizek ökológiai állapotát. Európában általában javul a vízminőség, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy már 2015-re elérhető legyen a folyók, tavak és felszín alatti vizek jó állapota. A javulás annak köszönhető, hogy a vizekbe egyre kevesebb szennyezés jut, és hogy a szennyvíz egyre nagyobb hányadát tisztítják meg.

A legnagyobb probléma a szennyezésen kívül a túlzott vízhasználat és a szabályozott mederforma. Szintén károsak ökológiai szempontból a hajózás érdekében végzett beavatkozások, és vannak kockázatos az árvízvédelmi fejlesztési tervek. Itthon emellett vészesen alacsonyak a költségvetési források ahhoz, hogy az ország elérje a vizek jó állapotáról szóló uniós célt, holott az ország földrajzi helyzete és adottságai azt indokolnák, hogy ez a téma ne szoruljon háttérbe - értékeli a jelentést a WWF Magyarország.

A javulás egyik útja olyan természetes vízmegtartó megoldások elterjesztése, mint a vizes élőhelyek és az árterek helyreállítása - áll a jelentésben. Ezekkel egyszerre javítható a folyók vízminősége, ökológiai állapota és az árvízi biztonság, miközben mérsékelhetőek a mezőgazdaságot sújtó aszálykárok.

A WWF szerint itthon is égetően szükésges lenne kevésbé szabályozni a folyókat, kihasználva a természetes vízmegtartási lehetőségeket. Magyarország vizeinek közel 90 százaléka árterétől elvágva, vagy valamilyen mértékben szabályozott mederben folyik. Ezzel az EU országai közül az utolsó előtti helyen áll az ország: csak Hollandiában nagyobb a szabályozott vízfolyások aránya.

A dokumentumban az Európai Bizottság átfogóan értékeli az EU jelenlegi vízgazdálkodását, a tagállamok vizek védelmére tett gyakorlati lépéseit, összevetve mindezt azzal, hogy az éghajlatváltozás várhatóan kedvezőtlen kihatású lesz Európában.