Tulajdonost vált a Pesti Vigadó és a Műcsarnok

Vágólapra másolva!
A kormány úgy döntött, hogy a két intézmény tulajdonjoga a Magyar Művészeti Akadémiához kerül.
Vágólapra másolva!

A Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) adja át a magyar állam a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjogát 2013. január 1-jén. Az MMA több művészeti testületbe is tagot delegálhat, illetve dönthet a létrehozandó Nemzet Művésze díj odaítéléséről - döntött a kormány szerdai ülésén.

A Műcsarnokot üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. fenntartója továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lesz, annak működésében azonban egyetértési jogot kap az MMA elnöke - mondta el az MTI-nek csütörtökön a kultúráért felelős államtitkár.

L. Simon László bejelentette, hogy az Emmi és az MMA 2013. október végéig közösen átvizsgálja a kultúrafinanszírozás jelenlegi intézményrendszerét, különösen a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális forrásait, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap filmes pályázati forrásait.

Bővül a tagok száma

A kormány arról is döntött, hogy az MMA rendes tagjainak számát a jelenlegi kétszázról kétszázötven főre emeli, a tagok művészi tevékenységük elismeréseképpen életjáradékban részesülnek. Ennek összege a jövő évtől bruttó százötvenezer forint, míg a levelező tagok juttatása ennek kétharmada.

A kormány azt szeretné, ha az MMA tagjainak havi tiszteletdíja elérné a tudományos akadémia tagjainak fizetését. A döntés értelmében az MMA közreműködhet a Kossuth-díjra és a Széchenyi-díjra javaslatot tevő bizottság munkájában, egyetértési jogot ad az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökének és a szakbizottságok elnökeinek kinevezésében.

A kormány tavaly márciusban hozta létre az MMA-t, akkor százmillió forintot csoportosított át a szervezetnek. Az MMA legfőbb döntéshozó szerve a közgyűlés, amelyet az MMA rendes tagjai alkotnak. A közgyűlésen a levelező, a tiszteletbeli, valamint a pártoló tagok tanácskozási joggal vehetnek részt. Az MMA-nak évente legalább kétszer kell közgyűlést tartania. Két közgyűlés között a művészeti akadémia döntéshozó testülete az elnökség, amelyet az elnök, a két alelnök, a főtitkár és a közgyűlés által három évre választott négy rendes tag, valamint - ha van ilyen - a tiszteletbeli elnök alkot.