Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A szerdán nyíló Los Angeles-i Autószalon legfontosabb újdonságait a japán és az európai márkák mutatják be. A látogatók arról is képet kaphatnak, hogy milyen rendőrautók járnak majd 2025-ben az amerikai országutakon.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
A tavalyi szalon helyszíni riportját itt találja

A Detroiti és a New York-i Autószalon mögött csak a harmadik legnagyobb autókiállítás az Egyesült Államokban a Los Angeles-i. Erre általában az európai márkák kisebb és kevésbé látványos standokkal készültek, mint ha hazai pályán lennének, a helyi gyártók pedig főleg a januári Detroiti Autószalonra tartogatják a nagy durranásokat. Azonban az autóipar felpörgetett állapotára jellemző, hogy még így is 24 világpremiert tartanak a szórakoztatóipar globális központjában, a november 29-én nyíló szalonon. A legfontosabb újdonságok:

Acura

A Honda prémiummárkája az új RLX szériaváltozatát mutatja be, ez a típus Európába Honda Legend néven juthat el. A nagy limuzin különlegessége az új összkerékhajtás, amelyben három villanymotor is segíti a 310 lóerős 3,5 literes V6-os munkáját. Egy villanymotor a Honda első duplakuplungos váltója és a benzinmotor között van, egy-egy pedig a hátsó kerekeket hajtja. Utóbbiak egymástól függetlenül vezérelhetők, így a kanyarban a hátsó ívkülső kerékre több nyomaték jut, az ívbelső pedig fékezhet, így állítólag drámaian javul a kanyarsebesség. Mechanikus kapcsolat nincs az első és a hátsó tengely között. Lényegében ez a rendszer lesz az új NSX-ben is, csak fordítva beépítve.

Audi

A német márka a dízelmotorjai népszerűsítésére használja a Los Angeles-i Autószalont. Amerikában még ritkaság a dízel-személyautó, de az új kipufogógáz-tisztítási technológiákkal már az európainál szigorúbb kinti előírásokat is teljesíti a háromliteres TDI, így elvileg nincs más akadálya a tengerentúli terjedésnek, csak a gázolajellenes, fanyalgó vevők.

BMW

Forrás: BMW

A BMW elsősorban a jövőre induló elektromos almárkájára, az i-re helyezi a hangsúlyt a kiállításon. Kint lesz a standon az i8 hibrid kupé nyitott változata, és egy vadonatúj, més soha nem látott i-modell is. Utóbbi az i3 Coupé, amelynek hátsó kerekeit a már korábban bemutatott i3 egyterű 170 lóerős villanymotorja hajtja majd, de a formája laposabb, kupészerűbb, és az alsó lemezek sem átlátszók többé. A szénszálas váz is megmarad, amely minden i BMW sajátja.

Chevrolet

Forrás: Chevrolet
Chevrolet Camaro Hot Wheels

A General Motorshoz tartozó márka a környezetbarát technológiák mellett a benzintemető izomautókról sem feledkezett el. Előbbi kategóriába sorolható a Spark miniautó 25 ezer dolláros elektromos változata, az EV, amely szokatlanul izmos, 136 lóerős motor kapott, így 100 km/h-ra alig nyolc másodperc alatt felgyorsul. A Chevy másik újdonsága a Camaro Hot Wheels. A nálunk is kapható izomautót a kis játékautók stílusában alakították át, különleges szpojlereket, metálfényezést, 21 colos kerekeket, no meg jó sok Hot Wheels logót kapott.

Dodge

Forrás: Dodge
Dodge Charger Daytona

A Fiathoz tartozó márka feléleszti a Charger Daytona változatát Los Angelesben. A 2500 példányban készülő sportszedán 370 lóerős V8-as motort, egyedi fényezést és bőrözött belsőt, sportfutóművet, rövidebb áttételű differenciálművet, érintőképernyős infotainmentrendszert és 552 wattos hifit kínál alig 33 ezer dollárért, azaz hétmillió forintért.

Fiat

Forrás: Fiat
Fiat 500e

Az Amerikába nemrég visszatért Fiat egyelőre csak az 500-ast árusítja kint, enyhén módosított külsővel. Los Angelesben mutatkozik be az 500e, a teljesen elektromos változat egy 100 lóerős villanymotorral. Állítólag a Fiat 10 ezer dollárt bukik majd a 2013-tól, kizárólag Kaliforniában megvásárolható modell minden példányán, de mégis szükség van rá, mert az ottani előírások szerint minden gyártónak 2025-ig 1,5 millió elektromos autót kell eladnia az államban.

Ford

Forrás: Ford
Szerencsére Európában nem árulják a szépnek nehezen nevezhető négyajtós Fiestát

A Fiesta modellfrissítése az új hűtőmaszkon felül az egyliteres, 125 lóerős turbómotort is meghozta, ez hat liter alatti fogyasztást ígér Észak-Amerika egyetlen háromhengeres autójának. Fejlődik a fedélzeti elektronika is, fejlett hangvezérlésre képes érintőképernyős rendszert és MyKeyt is lehet vásárolni. Utóbbival a szülők beállíthatják, hogy a gyerekük mennyire gyorsulhat fel az autóval, vagy mennyire hangosíthatja fel a rádiót. Továbbá a MyKey megakadályozza az ESP kikapcsolását, és a zenehallgatást is lehetetlenné teszi, amíg nincs bekötve a biztonsági öv. A Fiesta csúcsváltozatát, az ST-t szintén kiállítják, az amerikai változat 180 helyett 200 lóerős 1,6-os turbómotort kap.

Honda

Forrás: Honda
Honda Civic

Japán mércével is gyors, hogy mindössze 18 hónappal a bemutató után átdolgozzák a Civic szedánt, mivel az amerikai szaksajtó a kocsi formájával és belső terének minőségével sem volt elégedett. A frissített változat ízlésesebb kívül-belül, árusítását az autószalon nyitásával egyszerre kezdik meg.

Jaguar

Forrás: Jaguar
Jaguar XFR-S

A britek elkészítették a BMW M5 és a Mercedes E 63 AMG méltó ellenfelét, mivel a sima, 510 lóerős XF-R gyengének bizonyult a konkurencia ellen. Az XFR-S-ben már 550 lóerős az ötliteres, kompresszoros V8-as, így ez lesz minden idők legerősebb négyajtós Jaguarja.

Kia

A koreai márka az új Fortéval készül Los Angelesre. A 4,56 méter hosszú négyajtós szedán csak Koreában és Észak-Amerikában lesz kapható, műszakilag az európai Cee'ddel áll rokonságban.

Lamborghini

Forrás: Lamborghini
Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster

Minden idők legizgalmasabb Lamborghinijeként aposztrofálta a Los Angelesben bemutatásra kerülő nyitható tetős Aventadort a cég. A levehető és az autó orrában tárolható karbontetővel rendelkező Roadster a 700 lóerős V12-es motorjával három másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége 350 km/h - csukott tetővel.

Mazda

A japánok bemutatják új, dízelmotoros versenyautójukat, amely először a januári daytonai 24 órás viadalon indul el, aztán pedig nyáron Le Mans-ban is. Ez lesz az első dízelmotoros kocsi a patinás daytonai verseny 51 éves történetében, a 2,2 literes Skyactiv motor alkatrészeinek 63 százaléka széria.

Mercedes-Benz

Forrás: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Ener-G-Force Concept

Talán a Mercedes hozta a legnagyobb érdeklődést kiváltó tanulmányautót Los Angelesbe. Az Ener-G-Force nemcsak a G-osztály utódját vetíti előre, hanem a Los Angeles-i Autószalonra kiírt formatervezési pályázaton (lásd második oldal) is ezzel indul a Mercedes. Az LA Design Challenge-re idén a 2025-ös amerikai rendőrautót kellett megterveznie a gyáraknak. A robusztus megjelenésű Ener-G-Force-ról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy négy kerékagy-villanymotor hajtja, a jármű az áramot üzemanyagcellából nyeri, hatótávja 800 km.

A brutális terepjáró mellett bemutatkozik a Mercedes jelenlegi legdrágábbnak ígérkező szériaautója, az SLS AMG Black Series is. A szupersportautó legvadabb változata 40 lóerővel erősebb (631 lóerős) és 70 kilogrammal könnyebb (1550 kg), mint a pár hónapja frissített normál változat. Karosszériája szinte teljesen szénszálas, a futóművét és motorját is jelentősen átdolgozták.

Nissan

A Nissan már a GT-R 2007-es bemutatásakor bejelentette, hogy minden évben jelentős frissítéseket fognak végrehajtani a sportkocsin. Idén az 550 lóerős teljesítményen nem változtattak, de a gázreakciókat élénkebbé, a karosszériát merevebbé, a súlypontot alacsonyabbra, a futóműhangolást precízebbé tették a nürburgringi 24 órás verseny tapasztalatai alapján.

Porsche

Forrás: Porsche
Porsche Cayman

A német gyártó Los Angelesben leplezi le a Cayman második generációját, amely tulajdonképpen a harmadik generációs Boxster kupé változata. Ennek megfelelően a 2,7 és 3,4 literes bokszerekből álló motorkínálat is onnan jön majd, igaz, a Caymanból később még durvább R változat is készülhet. A középmotoros kocsi alumínium karosszériája miatt könnyebb elődjénél, pedig a méretei nőnek.

Subaru

Forrás: Subaru
Subaru Forester

A kevés igazi világpremier egyike lesz Los Angelesben a negyedik generációs Subaru Foresteré. A japán szabadidő-autó Európában kétféle benzines (2,5 literes 170 lóerős, új kétliteres turbó 250 lóerő) és egyféle dízel (kétliteres, 147 lóerő) bokszermotorral lesz kapható. A Forester külső méretei alig nőnek meg, de belül jóval tágasabbnak ígérik. Lesznek hozzá vezetéstámogató rendszerek is, valamint kapcsolható terepprogram.

Toyota

Forrás: Toyota
Toyota RAV4

A Subaru Forester egyik nagy ellenfele lehet az SUV-piacon a Toyota RAV4 negyedik nemzedéke, amely szintén Los Angelesben debütál. Egyelőre semmilyen konkrét információ nincs a modellről, a képek alapján annyi látható, hogy mintha hosszabb lenne, és az orra az új Auriséra hasonlít.

Volkswagen

A tavaly bemutatott második generációs Beetle vászontetős változata lesz a világpremier a Volkswagen standján Los Angelesben. Műszakilag megegyezik az acéltetős változattal, vászontetejét 10 másodperc alatt lehet nyitni-csukni 50 km/h-s sebesség alatt. A kabrióváltozat felára Németországban 4200 euró (1,2 millió forint) lesz a normál Beetle-hez képest.

Kattintson a második oldalra, ha kíváncsi a jövő rendőrségi járműveire!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről