Vágólapra másolva!
A horvát nőikézilabda-válogatott felkészült arra, hogy a magyar csapat szinte hazai pályán játszik majd ellenük az Európa-bajnokság első fordulójában, Újvidéken. A nyolc kulcsjátékosát nélkülöző horvátokat várhatóan nem kísérik el a szurkolók, akik szerb provokációtól tartanak.

Bár a brazilok elleni utolsó felkészülési mérkőzésen kisebb térdsérülést szenvedett, Szucsánszki Zita ott lesz az esti, Horvátország elleni Európa-bajnoki nyitómérkőzésen. A magyar csapat hétfőn már a helyszínen, az újvidéki Spens Arenában edzett, és ott volt az egyéni munkát végső Triscsuk Krisztina is, aki vádlisérülése miatt ugyan nincs a benevezett 16 játékos között, de miután a csoportkör után kettő, a középdöntő után pedig még egy játékos nevezhető, lehet, hogy az ő játékára is sor kerül.

Az ellenfél alapesetben akár a csoportelsőségre is komoly eséllyel pályázhatna, hiszen ott volt az olimpián, ahol csak a negyeddöntőben maradt alul a bronzérmes, és szintén a C csoportban lévő spanyolokkal szemben, az Eb-selejtezőt pedig egyedüli százszázalékos csapatként abszolválta.
Olaszország és Szlovákia oda-vissza legyőzése félgőzzel is ment a horvátoknak, viszont kétszer megverték Dániát, amire akkor is felkapjuk a fejünket, ha tudjuk, ez a dán válogatott még fényévnyire van az egykori, zsinórban három olimpiát nyerő együttestől.

Meglepetést remél a horvát kapitány

Vladimir Canjuga szövetségi kapitány azonban az elmúlt hónapokban a válogatottság lemondása és a sérülések miatt nyolc kulcsemberére nem számíthat, Andrea Penezic, Miranda Tatari, Nikica Pusic-Koroljevic, Dijana Jovetic, Maida Arslanagic, Andrea Seric, Jelena Grubisic és Lidija Horvat távolléte pedig azt jelzi, ez a csapat igenis verhető.

"Amióta letisztult a kép, sokkal tisztábban látom a jövőt. A fő célunk, hogy középdöntőbe jussunk, de ezt ilyen összeállításban nem tudom garantálni. Mérkőzésről mérkőzésre megyünk előre, és remélem, az 5+1-es védekezésünkkel okozunk némi meglepetést az ellenfeleknek" - nyilatkozta Vladimir Canjuga.

A Glas-slavonije.hr azt írta, fel kell készülni arra, hogy ezen a mérkőzésen az ellenfélnek nyolc játékosa lesz, Újvidéken ugyanis nemcsak az anyaország szurkolói, de a vajdasági magyarok is a Böhn-csapatot segítik majd.

A horvát válogatott hetedszer indul Eb-n, a legjobb helyezését még 1994-ben érte el, akkor ötödik lett.

A meccset Jiri Opava és Pavel Valek vezeti, a cseh kettős testközelből láthatta a Böhn-éra első vereségét Németországban (de a Szeged férfiegyüttesének is ők fújtak az október elejei, minszki BL-vereség alkalmával), de hogy jót is említsünk, a tavalyi Győr-Randers 35-20-as BL-meccsen győzelem is fűződik a nevükhöz.

Provokációtól tartanak

Horvát lapok attól tartanak, hogy a válogatott provokációnak lesz kitéve a szerbiai tornán. Már a januári, szintén Szerbiában rendezett férfi Eb-n is történtek incidensek, akkor a horvát szurkolókat többször is megtámadták szerb huligánok.

Ugyan a női kézilabdások szurkolótábora nem olyan ultrákból áll, mint a férfikézilabdázóké vagy a futballistáké, de a horvát szövetség vezetése szerint aggodalomra ad okot, hogy a szerb-horvát viszony elmérgesedett az elmúlt hetekben, amióta a hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa felmentette a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina volt horvát tábornokot, illetve a horvát különleges rendőri alakulatokat irányító Mladen Markacot. A szövetség ezért arra kérte a horvát drukkereket, hogy ne utazzanak el az Európa-bajnokságra.

A nyitónap programja (december 4., kedd):
A csoport (Belgrád):
17.45: Ukrajna - Csehország
20.15: Norvégia - Szerbia

B csoport (Nis):
18.15: Franciaország - Macedónia
20.15: Svédország - Dánia

C csoport (Újvidék):
18.15: Németország - Spanyolország
20.15: Magyarország - Horvátország

D csoport (Versec):
18.05: Montenegró - Izland
20.15: Románia - Oroszország