Északon lesz sok ónos eső a hétvégén

Vágólapra másolva!
Pénteken még szállingózik egy kis hó, majd szombattól érkezik a sok eső. Vasárnap is esni fog. Fokozatosan szorul vissza a hideg, szombaton délutánra már 0, +5 fok közé melegszik a levegő.
Vágólapra másolva!

Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég Kelet-Magyarországon és a középső országrészben. A Dunántúlon eleinte még lesznek kevésbé felhős területek, majd ott is megnövekszik a felhőzet.

Kisebb hószállingózás főként az Északi-középhegységben és az Alföldön északi felén lehet. Délutántól esetleg gyengébb ónos eső, ónos szitálás is előfordulhat. (Az ónos eső kialakulásáról itt olvashat bővebben.) Időnként megerősödik a Dunántúlon a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunától keletre 0, -4, másutt 1, 6 Celsius-fok között alakul. Késő este +2, -5 fok valószínű.

Az Északi-középhegység kapja a legtöbb ónos esőt

Szombatra másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a többórás ónos eső miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Három megyében jelentős eső, vagyis 24 óra leforgása alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Szombat hajnaltól egyre nagyobb területen várható eső, ónos eső, északkeleten havazás; a csapadék délnyugat felől érkezik. A reggeli órákban fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet a Dunántúlon és az Alföld nagy részén, így ott már csak eső várható. Tartósabb ónos esőre lehet viszont számítani az Alföld északi peremén és az Északi-középhegységben. Helyenként 5 milliméternél több csapadék hullhat ónos formában.

A délutáni, esti órákig havazás valószínű északkeleten, a szlovák határ közeli térségekben, és különösen Borsod-Abauj-Zemplén megye északi részén. Emiatt ott 10 centiméternél több friss hó is hullhat, mielőtt a csapadék ónos esőbe, majd esőbe váltana. A teljes csapadékmennyiség elérheti a 20 millimétert az Északi-középhegységben.

Hajnalban +3, -5 fokig csökken a hőmérséklet. Egész nap túlnyomóan borult lesz az ég, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2, 7 fok között alakul. Szombatra virradó éjszaka és reggel meghaladhatják a 60 kilométer/órát a délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúl északi felén.

A sózás sem hatékony, amíg esik az ónos eső

Amíg az ónos eső esik, a kiszórt só kevésbé hatásos az utakon a folyamatos csapadék miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A sószórók gépeknek is a balesetveszélyes úton kell haladniuk. Eredményes munkát csak akkor tud végezni a cég, miután az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a keresztbefordult autók nehezítik a sószórók munkáját, így előfordulhat, hogy a társaság járművei késlekednek. A cég arra kéri a közlekedőket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak ott, ahol ónos eső várható.

A melegfrontokkal együtt járó tünetekre kell számítani a magasban kezdődő, majd egyre erőteljesebb melegedés miatt. A fejfájás, migrén, fáradékonyság, szédülés hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. Alvási zavarok is előfordulhatnak. Hosszabb lesz a megszokottnál a reakcióidő.